Берш (Stizostedion volgensis) — вид риб родини окуневих, роду судаки.

Розміри берша невеликі: він досягає довжини 45 см і ваги 1,2—1,4 кг Зовні схожий на Судака.

Берш зустрічається в річках Каспійського, Азовського і Чорного морів, виходить в Каспійське море. Берши тримаються зграями, подібно судакам.

Дорослий берш живиться молоддю риб. Розмір жертви цієї риби коливаються від 0,5 до 7,5 див.

Риба занесена в Червону Книгу. Рекомендується рибалкам, що зловив берша, відпускати його назад у водну стихію, подякувавши за боротьбу.


БЕРШ (Stizostedion volgensis) відрізняється від судака тим, що у нього на нижній щелепі немає іклів і предкрышка повністю покрита лускою. Розміри берша менше, ніж судака: він досягає довжини 45 см і ваги 1,2—1,4 кг Берш живе в річках Каспійського, Азовського і Чорного морів, головним чином у нижній і середній течії. В основному це прісноводна риба низин річок, але виходить і в Каспійське море. По Волзі піднімається досить високо, є у Шексні, Белоозері, Камі. Берш досить звичайний у південних водосховищах: Цимлянському, Волгоградському, Куйбишевському. У міру просування на північ терміни ікрометання зсуваються на більш пізній час. У дельті Волги нерест у квітні — травні, а в Куйбишевському водосховищі — у травні   червні. Після вилуплення личинки живляться дрібним зоопланктоном, а досягнувши довжини 40 мм і більше, переходять на харчування бентосом. Перехід на хиже харчування спостерігається у берша на другому році життя. Основна їжа його: сеголетки коропових і окуневих риб. Берш більше 15 см живиться виключно рибою. Берш не здатний захоплювати (з-за відсутності іклів) і заковтувати (вузьке горло) велику здобич. Розмір жертви коливається від 0,5 до 7,5 див. Рибки 6,0—7,5 см зустрічаються рідко навіть у великих бершей (30—40 см). Звичайний розмір жертви — 3—5 див. Берш інтенсивно відгодовується навесні перезимовавшими годовиками і восени підросли сеголетками риб, влітку знижується інтенсивність живлення.