Джиг клунь - один з варіантів монтажу оснащень для спінінга. Призначений для оснащення силіконових принад при лові хижих видів риб. Базові елементи комплектації: довгасте грузило і гачок офсетного типу, які з'єднані між собою колечком або застібкою.

Оснащення джиг клунь була винайдена в США. Спочатку вона застосовувалася для лову великоротого (північноатлантичного) окуня. Новинка дозволяла рибалці більш комфортно ловити в корчах і заростях. Згодом оснащення ставала більш універсальною. Наприклад, зараз її використовують для лову на мулистому дні, в черепашник і піщаника. Найефективніше клунь джиг проявляє себе або в стоячій воді, або при слабкій течії.

Головна особливість оснащення - дальність закидання. Завдяки своїй формі джиг ріг має відмінні аеродинамічні показники: він мінімально пручається потоку повітря, завдяки чому легко покриває великі дистанції.

Що стосується риби, яку можна ловити за допомогою варіанту оснащення: приставка «джиг» вже сама по собі багато що скаже досвідченому рибалці. Метод можна використовувати для придонному риболовлі на хижу рибу. Первісна видобуток у вигляді великим ротом окуня в наших широтах не водиться, однак ловля на джиг клунь ефективна, якщо ви хочете зловити один з наступних видів риби:

  • жереха;
  • щука;
  • окунь;
  • сом;
  • змееголов;
  • минь;
  • чоп;
  • йорж;
  • ротан;
  • головень.

В цілому, хижаки вкрай охоче атакують приманку, якщо її правильно використовують. Наприклад, дуже добре ловиться окунь на джиг клунь.

Джиг клунь: переваги і недоліки

Почнемо з плюсів.

  • Велика дальність закидання. Про це перевагу ми вже згадували. Він особливо актуальний для випадків, коли ловля риби на джиг клунь ведеться з берега. За дальнобійності оснащення, значно перевершує звичайні монтажі з використанням джиг головок або шарнірних оснасток з класичними силіконовими приманками. Навіть у вітряну погоду оснащення не створює проблем рибалці.
  • Широкі можливості для створення анімації приманки. Наприклад, волочіння по дну або проведення в нижніх шарах води дають абсолютно різні варіанти гри силіконової приманки. При наявності досвіду і навичок рибалка зможе реалізувати практично будь-які задуми, що стосуються анімацій.
  • Висока прохідність. Завдяки особливій формі приманка джиг клунь набагато рідше чіпляється за рослинність і корчі, ніж інші варіанти оснасток. У випадку з новачком така особливість прощає більшість помилок, а досвідченому рибалці дозволяє робити віртуозні проводки в важкодоступних місцях.
  • Швидка робота з приманками і вантажем. Конструкція має на увазі наявність застібки. Вона дозволяє швидко підібрати підходящу приманку і вантаж для джиг клуня.
  • Універсальність. Підібравши коректного розміру гачок, приманку і вантаж джиг ріг, можна ловити рибу будь-яких розмірів. Головне - попередньо визначити калібр своєї здобичі і підготуватися до зустрічі з нею.
  • Ефективні анімації в умовах обмеженого простору. Джиг клунь проводка може бути здійснена без розгонистих рухів з боку рибалки. По суті, анімацію можна створити навіть на місці. Це справжня знахідка для «тісних» зон з точки зору риболовлі.
  • Простота складання оснастки. Монтаж джиг клунь можна без особливих проблем провести самостійно. Від рибалки не потрібно великого досвіду поводження з оснащенням.

Тепер - до недоліків.

  • Крихкість допоміжних елементів. Більшість вертлюгов, застібок не готові до зустрічі з трофейними хижаками. Якщо ви бажаєте придбати джиг ріг для лову великої риби, акцентуйте увагу на пошуку міцної, якісної японської фурнітури.
  • Віброхвости демонструють менш ефективну анімацію, ніж при використанні джиг-головки.
  • Хаотичне розташування гачка. Внаслідок цього недоліку збільшується кількість неодружених клювань.
  • Завалювання вантажу на бік при контакті з поверхнею дна. В результаті джиг клунь проводка виходить неакуратної.

Що таке джиг клунь: конструкція і монтаж

Конструкція оснастки створюється таким чином, щоб приманка швидко занурювалася на дно, дозволяла ловити як на самій його поверхні, так і в верхніх шарах води.

Розглянемо базовий тип конструкції. Перший основний елемент - грузило конусоподібної або довгастої форми. До нього кріпляться два мініатюрних кільця, через які фіксується другий елемент - гачок. Щоб знизити ризик зачепа, використовують офсетний гачок.

Звучить все дуже просто, чи не так? На справу теж нічого складного. Завдяки такій особливості будь-хто може зробити настільки нехитру конструкцію самостійно. Якщо у вас є в наявності грузик, просто використовуйте алгоритм, описаний вище - прикріпіть до нього два колечка або інший з'єднувальний елемент і завершите роботу фіксацією гачка. На цьому монтаж джиг ріг буде закінчений.

Якщо джиг клунь вантаж відсутній, його також можна зробити в домашніх умовах. Візьміть звичайне грузило зі свинцю і вставте його в металеву петлю. Після цього акуратно обіжміть петлю і у Вас вийде необхідний елемент оснащення.

Класичний метод монтажу досвідчені рибалки часто замінюють модифікованим. Приклад: використовується не центральне заводне кільце, а поводок з карабіном, закріплений на шнурі. На нього згодом надаватися грузик на вертлюге і офсетний гачок.

Важливо! Спершу надаватися гачок і тільки потім - грузило. В іншому випадку, наприклад, джиг клунь на щуку може закінчитися провалом. Хижачка під час виведення активно мотає головою в різних напрямках. Через це гачок може зіскочити, і рибалка залишиться без улову. При правильному варіанті виконання гачок просто упреться в грузило. І це стосується не тільки щуки - через помилки той же джиг клунь на судака також опиниться під загрозою.

Про вибір вантажу і приманки

Для «побутового» застосування підходять важки, зроблені зі свинцю. Якщо ви плануєте брати участь в змаганні, можете витратити більше на покупку вольфрамового варіанту. Відгуки про джиг клуні з використанням таких грузиков свідчать про те, що вони покращують закид і при однаковій масі відрізняються в два рази меншими розмірами, ніж свинцеві вироби, відповідно меншим опором повітрю при закиданні.

В якості насадки можуть бути використані будь-які силіконові приманки.

Вибір грузила, приманки і гачка повинен проводитися з урахуванням типу риби, яку ви плануєте спіймати, а так само її розмірів. Якщо не знаєте, який вантаж для джиг клуня купити, запитайте консультанта в будь-якому профільному магазині. Не купуйте навмання.

Мікро джиг клунь і нано джиг клунь

Класичний джиг клунь націлений на вилов порівняно великих хижаків. Залежно від розмірів передбачуваного видобутку також виділяють мікро і нано джиг клунь.

  • Мікро джиг клунь. За допомогою даного методу можна ловити дрібних хижаків та навіть деяких нехижих риб. В оснащенні використовують важки масою 1-6 г, приманки від 2 до 5 см. Гачки вибираються до пари використовуваним приманок.
  • Нано джиг клунь. Тут акцент робиться ще на більш дрібну здобич, например не великого окуня або білу рибу. Параметри снастей можна брати на порядок нижче озвучених раніше. Наприклад, добре підходять важки вагою від 0.5 г, приманки від 1 см.

Рибалки використовують ці варіації, не тільки тому що цілеспрямовано відмовляються від великої здобичі. Іноді трапляється так, що у водоймі на даний момент дуже мало або зовсім немає трофейних, великих, особин. У такій ситуації джиг клунь оснащення «мікро» або «нано» стає незамінним варіантом.

Проведення

Розглянемо кілька варіантів використання оснастки на практиці.

Волочіння по дну з паузами. Зазвичай в такому випадку використовують їстівну силіконову приманку. З її допомогою можна створити своєрідну анімацію, навіть не здійснюючи значних рухів рукою. Такий варіант анімації зводиться до повільного, рівномірному волочіння приманки по поверхні дна з паузами. Проводка хороша тим, що привертає увагу навіть пасивних хижаків, так як силікон тривалий час знаходиться в полі зору хижака. Якщо використовуєте джиг клунь на слабкій течії, самі потоки води можуть виконувати за вас роботу створення повільної проводки.

Ступінчаста проводка. Суть така: опускаєте приманку на дно, двома-трьома оборотами ручки котушки піднімаєте її трохи і витримуєте паузу поки приманка не торкнеться дна. Далі знову піднімаєте - і знову пауза. Наприклад, окунь на джиг клунь добре ловиться з використанням такої проводки. Вона вимагає більшої концентрації, ніж попередній варіант, але зате це хороший вихід із ситуації, коли риба просто ігнорує інші проводки.

Проводка поперек течії. Даний метод хороший, якщо ви бажаєте використовувати метод лову на течії з перекатами. За допомогою проводки відмінно виконується ловля судака на джиг клунь і окуня влітку, на початку осені. У цей час риба веде груповий спосіб життя, і анімація, яка виходить, здатна привернути стайную рибу.

Точкова ловля. Як ловити джиг клунь в такому випадку - очевидно. Якщо помітили привабливу корч або зарості, зробіть точний закид і просто чекайте. Періодично можна смикати спінінгом, щоб привернути увагу пасивного хижака. Практика показує, що якщо ви вгадали з місцем і в зоні дійсно є риба то вона зацікавиться навіть нерухомою приманкою.

Зрозуміло, не варто зациклюватися на одному типі проводки. Наприклад, якщо активна проводка при лові судака навесні на джиг ріг не дає результату, спробуйте повільне волочіння по дну. Ймовірно, риба ще не встигла відійти від зимових холодів і демонструє пасивність. Волочіння активізує «ледачого» хижака. Експериментуйте аж до виконання хаотичних рухів приманкою.

Висновок

Отже, головні позитивні риси оснастки: дальність закидання і можливість зручно ловити в заростях, корчах. Ловля окуня на джиг клунь або будь-який інший хижої риби в умовах обмеженого простору куди більш зручна з використанням саме цієї методики. Це хороший варіант як для новачка, так і для досвідченого рибалки. Метод дозволить вам обловлювати зони, які зі звичайним спінінгом були недоступні.

Залежно від розміру використовуваної приманки можна зібрати оснастку, яка підходить для лову будь-якої, не тільки хижої риби - джиг клунь на судака, джиг клунь на щуку, джиг клунь на окуня і так далі.

Плюсом оснастки є те, що її можна легко зібрати в процесі рибальської сесії.