Погана підготовка до зимової риболовлі загрожує серйозним дискомфортом під час лову. Сніг, вітер, низькі температури – все це нівелює задоволення від такого захоплюючого заняття. Уникнути неприємних ситуацій нескладно: досить обзавестися необхідним інвентарем та екіпіруванням. В одному з попередніх матеріалів ми розглядализагальні рекомендації з підготовки до зимової риболовлі. У цій же статті ми зробимо акцент на такому важливому моменті, як взуття і теплий одяг для зимової риболовлі.

З яких матеріалів роблять екіпіровку для зимової риболовлі


  • Виндблок. Назва цього матеріалу говорить сама за себе: з англійської воно перекладається як «блок від вітру». Відмінною рисою є здатність швидко вбирати і віддавати вологу, при цьому зберігаючи комфортну температуру. Тепло, видаване тілом, надійно «консервується» виндблоком. Матеріал також відрізняється приємними тактильними властивостями.
  • Полартек. Володіє чудовими теплоізоляційними характеристиками. Недоліком полартека є те, що він не захищає від сильного вітру. Отже, екіпіровку, зроблену з цього матеріалу, потрібно надягати під верхній одяг. Позитивною якістю полартека є здатність швидко висихати.
  • Посилений стрейч. Це комбінація лайкри і полартека. Добре утеплює, не пропускає вітер і вологу. Матеріал володіє антибактеріальними властивостями.
  • Мембранні тканини. Відмінно утримують тепло і при цьому захищають шкіру від «парникового ефекту».
  • Outlast. У період ходьби або інших активних рухів матеріал вбирає тепло, яке виділяє тіло. Пізніше він повільно повертає це тепло назад, гарантуючи власнику комфорт.
  • Thinsulate. Це сучасний наповнювач, який не дозволяє замерзнути навіть у найсуворіших умовах. Він акумулює тепло і не дає йому виходити назовні.
  • Матеріали для взуття: гума, хутро, натуральна і штучна шкіра, поліуретан.

Що входить в стандартну екіпіровку зимового рибалки


Якщо ви хочете почувати себе максимально комфортно під час риболовлі, зберіть повний комплект екіпіровки. Таким чином, жодна частина вашого тіла не буде відчувати холод. Розглянемо, що найчастіше купують рибалки.

  • Термобілизна для зимової риболовлі. Воно виконує кілька функцій. По-перше, термобілизна вбирає в себе вологу, яка неодмінно виділяється тілом рибалки під час активних рухів. Це дуже важливий момент, адже після буріння лунок потрібно приступати до нерухомого сидіння з вудкою. Вологий одяг в таких умовах – прямий шлях до застуди. Термобілизна моментально вбирає піт і відводить його від тіла. По-друге, такий одяг зберігає тепло. Вона щільно прилягає до тіла, не дозволяючи йому замерзати.
  • Костюм під верхній одяг. Проміжна ланка між термобілизною і верхнім одягом. Існує маса варіацій таких речей. Як правило, костюм для зимової риболовлі оснащується безліччю кишень.
  • Верхній одяг. Цей елемент екіпіровки повинен захищати не тільки від холоду, але й від сильного вітру, який часто зустрічається на риболовлі. Оптимальний варіант – комбінезон для зимової риболовлі. Він хороший тим, що закриває спину. Багато моделей оснащуються утеплюючими наколінниками. При бурінні лунок і при лові рибалкам часто доводиться вставати на коліна, і за таких обставин наколінники – просто знахідка. Якщо одяг не має цих елементів, їх можна докупити.
  • Існує окрема категорія верхнього одягу для зимової риболовлі –поплавки. Це костюми, які здатні утримувати людину на поверхні води. Якщо ви плануєте ловити рибу на небезпечних ділянках, поплавок – оптимальний варіант верхнього одягу.
  • Взуття. У разі ймовірного контакту з водою потрібно надягати гумові чоботи, які не пропускають вологу. В інших ситуаціях відмінним варіантом буде взуття з натуральної або штучної шкіри. Утепленій повинна бути підошва: наприклад, вона може бути зроблена з подвійного поліуретану. Щоб виключити ризик ковзання, деякі моделі оснащуються металевими шипами.
  • Рукавички. Вони повинні бути зроблені з водонепроникного матеріалу. Звичайні тканинні рукавички принесуть більше шкоди, ніж користі: після контакту з водою вони починають замерзати. Відмінним рішенням буде придбати рукавички з відстібними пальцями. З їх допомогою можна зручно міняти приманку і проводити інші маніпуляції зі снастями.
  • Шапка. Підійде будь-яка тепла модель, яка припаде вам до душі.

Популярні виробники спорядження для зимової риболовлі


Щоб одяг і взуття для зимової риболовлі виправдали ваші очікування, купуйте продукти відомих виробників. Розглянемо кілька популярних брендів.

  • NORFIN. Латвійський виробник, який випускає на ринок і взуття, і одяг. Практика показує, що екіпіровка від цього бренду забезпечує комфорт при температурі до -25 градусів.
  • REDINGTON. Американська виробник, який використовує при створенні продукції інноваційні технології власної розробки. Основна перевага одягу для зимової риболовлі від REDINGTON – водонепроникність. Від вологи захищені всі елементи аж до блискавок.
  • SIMMS. це американська фірма, яка втілює в собі все найкраще, що може очікувати рибалка від одягу. В процесі виготовлення одягу, як правило, використовує висококласні мембранні тканини.
  • RAPALA. Бренд з Фінляндії випускає екіпіровку, яка відрізняється не тільки хорошими утеплюючими властивостями, але і відмінною зносостійкістю. Продукцію RAPALA рекомендується використовувати в умовах до 30 градусів морозу.
  • DAIWA. Японський виробник випускає універсальну екіпіровку, яка підходить для риболовлі та полювання, морозу і дощової погоди, дбайливого ставлення та екстремальних умов.

Висновок


На завершення нагадаємо про необхідність міряти екіпіровку для зимової риболовлі. Одяг повинна прилягати до тіла. В іншому випадку утворилися проломи» буде просочуватися вітер і холод. Навіть при купівлі в інтернет-магазині у вас є можливість поміряти одяг і взуття, а в разі розбіжності повернути або обміняти товари. Будьте уважні!

А щоб зимова риболовля була більш результативною, можете ознайомитися з нашими рекомендационными матеріалами. Наприклад, до статтіпро ловлі окуня по першому льоді. Вдалої риболовлі!