Весна – найкращий час для лову щуки. Хижачка виходить з зимового малоактивного стану, починає шукати їжу і кисень. У цей період обережність деяких особин притупляється, що обіцяє рибалкам успішну рибалку. Однак щука не буде сама кидатися на приманку. Необхідно знати, де ловити, на що ловити і як ловити. Про це ми поговоримо далі.

Де і коли ловиться щука навесні на спінінг


Прийшовши на водойму, звертайте увагу на такі місця:

  • канави;

  • канали;

  • затоки;

  • зони з невеликою глибиною і повільним плином;

  • різкі свалы в ями;

  • місця біля корчів;

  • острівці рослинності на невеликій глибині.

Щуказимує далеко від берега. З настанням весни вона підпливає ближче. Тут є мальок і кисень. Отже, рекомендується ловити хижака на невеликій глибині – до 1,5 м. Привабливість місць з корчами і рослинністю пояснюється тим, що щука – хижачка. Деякий час вона може провести у своєрідній засідці, і їй потрібна маскування.

Що стосується кращого часу для риболовлі: ловля вранці і ввечері не сильно відрізняється. Це стосується не тільки щук: наприклад, лящ, короп, окунь навесні на спінінг ловляться так само. Справа в тому, що вода прогрівається слабо, і риба поводиться практично однаково в будь-який час доби. Отже, дуже рано починати риболовлю немає сенсу. Рекомендуємо приходити до водоймища в 9-10 ранку або 6-7 вечора.

Звертайте увагу на погоду. Якщо на вулиці холодно, знижується температура води. Це негативно позначається на активності щуки. Поклевка можлива, але особливого успіху чекати не варто. Якщо на вулиці дуже холодно, дощ і сильний вітер, клювання і зовсім припиняється. Краще почекати, поки погода покращиться. У сонячний день шансів повернутися з великим уловом значно більше. Щука реагує на тиск: чим воно вище, тим активніше хижачка.

У цій статті можна ознайомитисяз ловлею щуки в осінній період року.

Якщо на вулиці жарко (наприклад, в кінці травня), рекомендуємо використовувати літні методи лову. Не пропускайте теплі похмурі дні: в цей час щука найбільш активна.

Ловля щуки на спінінг навесні: які приманки використовувати


  • Коливається блешня. Багато рибалок вважають цей варіант є найбільш ефективним. Під час проведення принада виконує коливні рухи, які й візуально привабливі для щуки, і створюють вібрацію у воді. Закидати блешню стоїть на відстані 1-2 метри від передбачуваного місця проживання хижачки. Приманка повинна залучити щуку, а не налякати її. У весняний період варто відмовитися від великих вагається блешень. До нересту черево риби включена ікрою, і вона ігнорує велику здобич. Відразу після нересту хижачка знесилена, тому віддає перевагу дрібному перекусу, а не сутичці з серйозним супротивником. Великі блешні варто використовувати ближче до літа. До середини травня рекомендується застосовувати моделі на 4-7 див.

  • Воблерпривертає щуку тим, що схожий на маленьку рибку – природний корм хижачки. Приманка відрізняється хорошою керованістю: проводки виконуються легко. Воблери міцні, тому переживуть не один десяток атак щуки. Звичайно, це стосується якісних примірників. Так як щука виходить на невелику глибину, ловля на спінінг навесні повинна вестися з використанням мілководного воблера. Нагадаємо: оптимальний показник – до 1,5 м. Проводка воблером повинна бути плавною. Самого руху приманки досить для того, щоб залучити хижачку. А ось швидко уплывающая видобуток може відбити інтерес у втомленою щуки.

  • Живець. Під час весняного жора щука охоче вистачає маленьку рибу. Великих особин використовувати не варто з вищезазначених причин. Відмінно підходять маленькі і середні окуні, плотва, ротан, уклейка, карась, краснопірка. Дістати живця неважко: наприклад, ловля окуня навесні з берега дуже ефективна. Живець повинен бути активним. Краще всього, якщо це нещодавно виловлена рибка. Після зими на водоймах багато малька, і щука віддасть перевагу активної видобутку, ніж вашій «сонного» живцу. Звертайте увагу на зовнішній вигляд рибки. Вона повинна бути чистою, непошкодженою.

  • Силіконові приманки. Кращий варіант – виброхвост. Навіть при слабких проводках принада робить активні рухи й створює сильну вібрацію. Якщо ловля на виброхвост неефективна, використовуйте креатуру або твістер. На такі цілі «ведуться» щуки, які бажають поласувати не рибою, а чим дрібніші: личинками, рачками. На щуку варто брати особливо міцні силіконові приманки. Неякісну приманку хижачка може перекусити з першого разу.

  • Поппер. Підходить для мінімальної глибини, місць з великою рослинністю. Поппер – поверхнева приманка, яка при проводці видає хлюпають звуки. Відмінний спосіб виманити хижачку із засідки.


Детальніше про принадах на щуку у весняний періодтут.

Ловля щуки навесні на спінінг в березні


Вирушати на риболовлю можна після початку танення льодів. У цей час прокидається біла риба і мальок – основний корм щуки. Хижачка відходить від зимових холодів і починає активно шукати їжу перед нерестом.

В цей час особливу увагу потрібно звертати на проводку: вона повинна бути повільною, плавною. Якщо робити швидку проводку, риба не буде встигати реагувати: процес виходу з зимової «сплячки» займає деякий час.

Низька активність хижачки відбивається на тому, як вона тягне приманку. Іноді здається, що приманка зачепилася за корч або рослинність: відчуття зачепа є, але ривків не спостерігається. Так веде себе «сонна» щука. Не варто розслаблятися!

Використовуйте закидання на ближні і середні відстані. Далекі заброси неефективні. Біля берега щука має доступ до кисню. Деколи на мілководді можна побачити групу хижачок з 5-10 осіб. Особливо добре, якщо на глибині ще лід не розтанув, а біля берега вже встиг зійти. У риби немає більше способів отримати порцію кисню, крім як підплисти на мілководді.

Якщо лід недалеко від берега ще не зійшов, можна використовувати наступну техніку лову: закидаємо приманку на поверхню льоду і протягуємо в бік води до моменту, поки вона впаде. Звук падіння приманки на лід, її руху та фінального занурення у воду приваблює хижачку. Нерідко вона робить захоплення відразу після контакту приманки з водою.

Ловля щуки навесні на спінінг з берега в квітні


Квітень – несприятливий період для лову хижачки. Щука або нереститься, або «відпочиває» після нересту. Зловити її можна тільки на мілководді, куди щука робить вилазки за мальком. Крім того, у квітні сонце може добре прогрівати воду, і біля берега утворюється тепла зона. У квітні льоду вже нема. У щуки з'являється вибір місць для полювання і «дозвілля». Риба шукає місця з корчами і заростями. Якщо ви новачок, використовуйте незацепляйки.

Кращий варіант у квітні – поверхневі приманки. Не варто очікувати, що щука буде кидатися на все підряд, як у березні. Вона вже трохи від'їлася, тому стає більш примхливою. Рекомендуємо брати на рибалку кілька типів приманок. Щука охоче реагує на варіанти, які імітують поведінку малька. Відмінно підходить живець.

Чим ближче до літа, тим складніше з фізичної точки зору стає рибалка на спінінг навесні. Щука вже не така млява. У квітні хижачка вже може виконувати свічки, тобто брати приманку в зуби і вистрибувати вгору з води. Часто після цього їй вдається звільнитися. Таких «фінтів» щуки можна протистояти. Як тільки відчуваєте, що вона схопила приманку, опустіть кінчик спінінга у воду до самого дна (або наскільки дозволяє довжина вудлища). Натяг волосіні значно ускладнить завдання для щуки і мінімізує ризик відходу риби.

Ловля навесні на спінінг в травні


Травнева рибалка найбільш вимоглива до навичкам рибалки. Щука в цей час пересичена. До того ж, вода стає каламутною, що не сприяє активній полюванні. Риба встигає до травня насититися киснем. Вона переходить з мілководдя в товщу води. Отже, варто зовсім відмовитися від поверхневих приманок.

Кращі варіанти – воблери, коливні блешні. Приманки повинні мати яскраві, агресивні відтінки. Щука не реагує на будь-яку здобич, її залучають особливі екземпляри. Можна застосовувати ароматизатори, смакові добавки.

Проводки повинні бути агресивними, різкими, поривчастими. Так як щука переходить на глибину, можна спробувати ловити з човна. Шукайте чисті ділянки води. Метод пошуку хижачки в корчах і заростях може не принести результату. Якщо вдасться знайти зону, де межує чиста вода та каламутна, ви – щасливчик. Щука любить такі місця, так як в одній частині вона може плавати і грітися під сонячними променями, а в іншого – шукати їжу.

Висновок


Навесні щука ловиться добре. Ефективність лову залежить від місяця, але в цілому, сприятливі обставини. Головне – правильно вибрати місце і час, враховуючи описані рекомендації, підберіть приманку і наберіться терпіння. Хижачка неодмінно дасть про себе знати!