Волосінь – це те, що буквально «пов'язує» рибака і його улов. Незважаючи на уявну простоту, приналежність не так легко правильно підібрати. Від коректності вибору залежить ефективність підсічок, рівень чутливості вудлища, точність закидання, протистояння течією, можливість створювати бажану анімацію приманки.

В даному матеріалі ми розглянемо основні характеристики волосіні; розповімо, як вибрати снасть для різних вудочок різних типів риби.


Яку волосінь вибрати: параметри снасті

  • Діаметр. Характеристика, на яку звертають найбільшу увагу при виборі. Від показника залежить м'якість ліски, еластичність і максимальна вага улову. Товщина також впливає на поведінку волосіні при течії. Снасть з великим діаметром воді простіше забирати, ніж тонкий.
  • Розривне навантаження. Показник демонструє, яку максимальну навантаження витримує волосінь, зберігаючи свою цілісність.
  • Еластичність. Здатність розтягуватися в довжині під впливом ваги. Нееластичні варіанти передають всю навантаження на вудлище. Зате вони забезпечують жорстку підсічку: зусилля рибака моментально передається на наживку. Еластична волосінь бере на себе частину навантаження, «розслабляючи» вудилище, що корисно під час лову великої риби. Вона легко зав'язується у вузли.
  • М'якість. М'яка волосінь має пружністю. Вона дозволяє більш просто робити далекі заброси. Така волосінь не має ефекту «пам'яті». Жорсткий варіант менш схильний до згортання в котушці. Це позитивно позначається на міцності.
  • Зносостійкість. Параметр передбачає здатність ліски зберігати технічні характеристики незмінними протягом тривалого часу. Залежить від матеріалу. Найменш довговічним вважається поліетилен. Він підійде для рідкої лову малої риби. Більш міцний варіант – нейлон. Найбільш довговічним вважається флюрокарбон.
  • Питома вага. Якщо говорити простими словами, це маса волосіні. Чим важче снасть, тим легше її занурити у воду. Якщо планується рибалка у вітряних умовах, рекомендуємо купувати потопаючу волосінь.

Яку волосінь використовувати для фідера


Вибираючи снасть для будь вудки, потрібно враховувати особливості місця, де ви будете ловити, і передбачуваний розмір риби.

Рибалки використовують мононитка і плетений шнур. Мононитка – хороший варіант для лову на дальніх дистанціях. Завдяки круглій формі ліски рибаку легше робити закидання. Мононитка непомітна у воді і має властивість пом'якшувати ривки риби, захищаючи снасті. Серед недоліків – невелика розривне навантаження, вразливість до сонячних променів, перепадів температури і пересихання. Багато рибалки змінюють мононитка кожен сезон, щоб уникнути сюрпризів на риболовлі. Це не витратна справа: волосінь даного типу коштує дешево.

Плетений шнур, або плетінка – волосінь, зроблена з безлічі волокон, переплетених між собою. Підходить для відстані до 30-35 метрів. Більш міцний і довговічний матеріал, ніж мононитка, але при цьому більш дорогою. Потрібно звертати увагу на міцність інших снастей, так як ця волосінь не пом'якшує ривки риби.

Що стосується діаметру: не рекомендується використовувати волосінь до 0,14 мм. Цей показник підходить лише для лову на відстані до 20 м з годівницею не важче 20 р.

Лісочка для фідераповинна бути міцною, з високим показником розривного навантаження. Причина – наявність у фідері годівниці з їжею. Точні показники визначаються залежно від типу снастей і передбачуваного улову. У будь-якому випадку волосінь повинна бути набагато більш міцної й товстої, ніж у спінінгів.

Рекомендується використовувати потопаючу волосінь. Вона має маркування Sinking.

Пропонуємо ознайомитися з корисною матеріалом пролові навесні на фідер.


Яку волосінь вибрати для спінінга


Якщо ви йдете на невелику рибу, можна віддати перевагу волосіні 0,2 мм. Якщо ви точно знаєте, що водойма чистий, і ніяких небезпек для снастей не передбачається, можна брати діаметр поменше. Для лайтовых вудилищ підходить 0,12-0,14 мм

Підбираючи товщину, враховуйте масу грузила. Наприклад, для 40-грамового грузила підійде товста волосінь на 0,4 мм, 37 грамів – 0,35 мм

Монофильную волосінь легше закидати далі. Вона гладка, тому добре проходить через кільця спінінга. За допомогою цієї ліски легко робляться проводки по дну: снасть має мінімальний опір воді. Якщо ви женіться за чутливістю, віддайте перевагу плетенке. Вона зовсім не розтягується, тому ви будете «вловлювати» найменші ривки риби.

Важливо! Враховуйте якість і стан котушки. Стара котушка з ушкодженнями недовго прослужить у «співпраці» з плетінкою.Лісочка для спінінгамає рельєфну поверхню, що створює тертя. Якщо ви сумніваєтеся в котушці, краще купіть мононитка.


Яку волосінь вибрати для поплавковою вудки


Головне завдання – знайти баланс товщини і міцності. Бажано, щоб волосінь була як можна тонше, але при цьому витримувала передбачуване навантаження. Універсального показника товщини немає. Відповідні варіанти – від 0,12 до 0,20 мм Діаметр залежить від особливостей водойми і виду риби. Також потрібно враховувати, буде використовуватися повідець. Якщо у вас його немає, і ви плануєте йти на велику рибу, віддайте перевагу волосіні з діаметрів 0,3-0,4 мм.

При далеких забросах краще використовувати потопаючий варіант. При ловлі на великих відстанях волосінь натягується, і їй складніше піти на дно. Волосінь Sinking вирішує проблему.

Для новачків підходить монофільная волосінь. Навіть не вміючи добре робити закидання, рибак буде доставляти наживку туди, куди потрібно. Ризик заплутаних мінімальний. Монофільная волосінь має усереднені показники еластичності, м'якості. Одна і та ж снасть підходить для лову декількох типів риб. Це зручно для новачків, адже вони рідко потрапляють кількома комплектами снастей для різного улову. Мінусом є те, що можна пропустити слабкі покльовки. Монофільная волосінь злегка розтягується, «маскуючи» їх.

Плетінка – оптимальний варіант для досвідченого рибалки. Вона дозволяє відчувати навіть слабкі рухи риби, вимагає наявності навичок закидання, може порізати руку, якщо проявити необережність при вилові великого примірника.


Яку волосінь ставити на зимову вудку


Взимку краще уникати використання товстої волосіні, якщо ви не йдете на великого хижака. При зимової риболовлі використовуються легкі насадки, і в таких умовах анімація буде виглядати неприродною, порывчатой.

При ловлі з льоду краще віддавати перевагу м'якій волосіні. Справа в тому, що жорстка снасть володіє ефектом «пам'яті»: після намотування на котушку вона може придбати форму кіл. По-перше, це не дозволяє зручно грати наживкою на коротких дистанціях. По-друге, в прозорій зимній воді риби простіше побачити зім'ятий волосінь. Висновок: оптимальний варіант – тонка, м'яка і міцна волосінь.

  • Мормишка. Оптимальний варіант – 0,10-0,14 мм Для лову хижаків підходить діаметр 0,12 мм
  • Блешня. Рекомендований діаметр – 0,14-0,16 мм. Якщо планується велика здобич (наприклад, дорослий судак), беріть волосінь на 0,18 мм
  • Поплавкові вудка. У цьому випадку порадити певний показник товщини не можна. Поплавочные вудки – універсальний варіант, який може використовуватися практично в будь-яких умовах. Враховуйте характеристики водойми і розмір риби. Якщо на дні є корчі і рясна рослинність, краще перестрахуйтеся: візьміть волосінь товстіший – наприклад, 0,18 мм
  • Жерлица. Найчастіше з допомогою жерлицы ловлять великі особини щук. У такому випадку оптимальним варіантом буде волосінь товщиною 0,3-0,5 мм


Яку волосінь вибрати на карпа


При виборіліски на карпарекомендований діаметр – від 0,2 до 0,4. Різниця, як бачимо, великий. Причиною є разнотипность особин коропа. Візьміть за орієнтир наступні цифри: для лову риби вагою 10-12 кг підходить волосінь діаметром 0,28-0,32 мм. Якщо ваша мета – виловити якомога більш велику рибу, і на водоймі така є, використовуйте волосінь 0,4 мм. Варіанти товстіший застосовувати не варто. Вони не дозволяють добре відчувати поклевку, нормально закидати блешню.

Рекомендований матеріал – флюрокарбон, нейлон, капрон.


Яку волосінь вибрати на щуку


Якщо ви використовуєте безинерционную котушку, віддайте перевагу волосіні 0,25 – 0,27 мм. Якщо інерційну модель, ваш вибір - 0,35 – 0,4 мм. Найважливіший параметр вибору лісочки для лову щуки – міцність. Ця риба – серйозний суперник. Вона не звертає уваги ні на волосінь, ні на що навколо: відразу впивається зубами в видобуток і тягне її.

Враховуючи вищесказане, робимо висновок: краще віддати перевагу плетеному шнуру. Він має велику розривне навантаження. При зустрічі з особливо великої щукою цей фактор може виявитися вирішальним. До того ж, щука може потягти приманку глибоко на дно, де є корчі.


Як вибрати волосінь на карася


Карась– «спокійна» риба. Він ніколи не бере наживку різко, не вириває її, як щука. Крім того, карасі не бувають дуже великими. Кілограмова особина – вже рідкісне явище. Тому можна використовувати волосінь з діаметром до 0,2 мм. На розривне навантаження можна не звертати особливої уваги. Достатньо 4 кг.

Для лову карася добре підходить мононитка. Не варто переплачувати за мотанку, яка призначена для «екстремальних» умов. З мононитью ви зможете зручно закидати блешню.


Популярні бренди

  • Duel. Японська торгова марка, що випускає на ринок волосінь для любительської та спортивної риболовлі. «Фішкою» є застосування технології Hardcore Powerleader CN Carbonylon. Вона передбачає використання комбінації поликарбона і мононитки. Такі ліски більш міцні, відмінно тримають вузол. Є в асортименті Duel і класичні волосіні. Відмітна риса – хороше співвідношення ціни і якості. Щоб отримати висококласний японський продукт, споживачеві не потрібно платити шалені гроші.
  • YO-ZURI. Родич бренду Duel. Під логотипом YO-ZURI випускаються більш бюджетні волосіні. Завдяки доступності вони користуються стабільним попитом на вітчизняному ринку.
  • Varivas. Виробник робить акцент на двох моментах. Перший – універсальність асортименту: у списку товарів можна знайти волосінь для будь риболовлі і будь-якої риби. Другий акцент – міцність снастей. Varivas випускає волосінь для екстремальної риболовлі. Продукти компанії витримують серйозні навантаження протягом тривалого часу, при цьому не втрачаючи своїх технічних характеристик.
  • Fudo Hooks. Волосінь цього бренду виробляється на заводі в японському місті Кобе. Ще один приклад виробника, який робить наголос на міцність і довговічність. В асортименті ви знайдете волосінь як для невеликої риби, так і для трофейних особин.

Висновок


Волосінь – один з головних типів снастей. Від неї залежить занедбаність, виважування, анімація наживки. Зрештою, від неї залежить, чи зловите ви рибу, чи їй вдасться попливти разом зі снастями. Підходьте до вибору відповідально. Якщо виникають сумніви, обзаведіться декількома типами волосіні. Так роблять досвідчені рибалки, які завжди хочуть бути у всеозброєнні.