У циклі статей, присвячених сучасним методам лову коропа, я постараюся максимально широко висвітлити існуючі методики лову коропа. Основна частина цих статей буде присвячена карпфишингу (carp fishing) - це цілий набір частин головоломки, яку нам разом належить зібрати воєдино/ Дмитро Нечай ака Akmit, Carper team, Краснодар. /

На початку постараюся піти від прийнятих норм «книгописання» про ловлі коропа, де автори приділяють левову частку вступної частини науковим дослідженням, що стосуються видів коропа, його кормової бази, розмірів і т. д. - я торкнуся лише деяких особливостей харчування коропа, ми також спробуємо разом розібратися в тих помилках і міфах, які вкоренилися за довгі століття лову цієї риби.

У цих статтях ви не знайдете голих інструкцій по виготовленню монтажів, а так само рад щодо тактики і стратегії лову коропа від "гуру". Ми разом спробуємо дійти до спільного знаменника, не давлячи один одного "авторитетними думками", а використовуючи просту логіку в поясненні тих чи інших дій, вчинків, механізмів роботи монтажів і багато чого іншого..

Харчування коропа

Багато рибалки, які намагаються або намагалися зловити коропа, помилялися і продовжують помилятися щодо харчування цієї риби, її переваг. Вони намагалися подавати їй те, що вважали «природної приманкою». Найчастіше це були або черв'як, або кукурудза, або, як прийнято ловити коропа на Кубані, соняшниковий, і, з недавнього часу, навіть соєва макуха різного виду (кубики, мелений в пил продукт тощо). Досить популярна з недавнього часу снасть у вигляді пружини (або «самодур») - також зловила досить багато риби.

Всі ці принади - донні, так як короп традиційно вважається донною рибою (про це ми поговоримо нижче), і в цій частині тактики рибалки не промахнулися. Основна помилка тих, хто намагається ловити коропа (сазана) цими знаряддями - це помилкове уявлення про його харчування і смакових перевагах.

У цьому рибалкам "допомагає" наука "іхтіологія". Рибалки та іхтіологи по-різному підходять до принципів годівлі коропа. Іхтіологи вирішують завдання, як ДЕШЕВО нагодувати коропа в промисловому водоймі з високою щільністю риби, щоб риба розвивалася максимально швидко і при цьому щоб м'ясо коропа відповідало різними нормами і Гостами. Рибалки ж повинні вирішити інше завдання – як ЗАЛУЧИТИ карпа. А між поняттями НАГОДУВАТИ і ЗАЛУЧИТИ зяє прірва, в яку, найчастіше, і падає вся та підгодовування, яку рибалки, посилаючись на іхтіологів або досвід своїх дідів, які ловили по-про-про-від таких риб, сиплють у водойми в неймовірних кількостях по всій країні.

Нагодувати карпа – це зробити так, щоб при відсутності натурального корму або при мінімальному вмісті, риба зростала максимально швидко з мінімальними фінансовими витратами. При цьому, природно, передбачається, що риби у водоймі буде багато, відповідно харчова конкуренція в рибному стаді буде також дуже висока. Це вірно лише щодо риборозплідних господарств, або, як прийнято їх називати в народі, «рибгоспів».

Товарна риба – це короп, який часто не перевищує розмірів 1,5 – 2 кг і це - відносно молоді особи у віці до 3-х років. Молодий, до речі як і у людини, означає «недосвідчений», тому в уловах рибалок так багато молоді коропа і сазана і практично відсутні трофейні екземпляри за 10 кг. Молодь легко обдурити, вона - менш обережна. Така риба на жаргоні "просунутих" ловців карпа (назвемо їх «карпятниками») називається «тузик». Взагалі, карпфишинг – це хобі з дуже великим вмістом сленгу, утвореного частиною від англійських слів, що позначають ту чи іншу снасть, або місцевим діалектом. Вказувати трактування того чи іншого "жаргонізму" я буду по мірі їх виникнення, а поки ж повернемося до поділу понять «нагодувати» і «залучити».

Тобто, якщо Ви захочете зловити порівняно невеликого карпика до 2-х кг – ви зможете зробити це з успіхом практично на будь-якому з водойм, які знаходяться в радіусі 50-ти кілометрів від Краснодара. Причина цього, як я говорив вище, проста – ця риба швидко зростає, і саме головне, вона просто дурна і ненажерлива в цьому віці. При лові коропа такого розміру на результат, природно, може мати вплив на якість корму і ваша тактика як рибалки, але шансів залишитися без риби вагою до 2-х кг при рибалку з ночівлею на будь-якому водоймі, у вас практично немає. При цьому, повторюся, ніж ви будете годувати – вдруге, на що будете ловити – теж. Головне, щоб риба могла знайти вашу прикормку з насадкою, а ті, у свою чергу, мали б простим якістю – съедобностью.

Виходячи з особливостей коропа в цьому віці, іхтіологами і був розроблений корм для коропових риб. Не сильно заглиблюючись в органічну хімію (ніж нам, все ж, доведеться зайнятися трохи пізніше), можу сказати, що ці корми зроблені на рослинній основі, в сипучому або гранулированом вигляді. Основою для корму служать зернові (пшениця, ячмінь, кукурудза), масляні і бобові культури (соняшник та соя), дуже рідко - рибне борошно. До цієї суміші часто додається так званий «премікс». Добавка його у відсотковому співвідношенні невелика (близько 1% від загальної маси корму) Він представляє з себе суміш мінералів, вітамінів, ензимів (розщеплювачів складних вуглеводів). Для чого це зроблено - ми також розберемо трохи пізніше. Виходячи з цілей рибгоспу раціон складений і рибгосп починає годування. Все добре, короп росте, а в подальшому з'являється на столах обивателів у вигляді жаркого.

Залучити карпа – це зробити так, щоб він обов'язково прийшов в той район водойми, де знаходиться ваша насадка. Це набагато важче зробити, ніж нагодувати коропа в рибгоспі. Чому? З кількох причин. По-перше, щільність популяції коропа на водоймах, де не ведеться його промислове розведення, набагато нижче, тому у коропа з'являється можливість вибрати між тим кормом, який йому пропонуєте ви, і тим, який пропонує йому природа. І, найчастіше, вибір буде не на вашу користь. Чому? Тому що карпу природа надає меню, яке дуже поживно і корисно для нього. Найчастіше це дрібні личинки комах (мотиль, личинки бабки і ін), ракоподібні, черепашки, (в народі звані «перловица»), равлики і пр. Ця їжа багата протеїном, высокопитательна і забезпечує карпу повний набір речовин, необхідних для повноцінного росту і розвитку. Тобто в тому водоймищі, де карпа трохи, і ви навіть побачите його выпрыгивающим з води (до речі, це явище ми ще обговоримо), або стоять неглибоко біля поверхні води, або навіть можете побачити бульбашки і цілі гейзери в місці активного годування великого коропа - вам не вдається зловити. День за днем ви намагаєтеся зробити це - але у вас нічого не виходить. Частково саме з-за цього ви і читаєте цю статтю.

Залучити коропа на дикому водоймі – це запропонувати йому те, що буде смачніше, поживніше та корисніше, ніж його постійна їжа. Я глибоко в цьому переконаний і неодноразово перевіряв цю теорію на ділі.

З принципом залучення ми приблизно розібралися, тепер залишається зрозуміти: чим же годувати рибу у водоймах, де коропа порівняно небагато, а природної їжі в достатку?

Щоб відповісти на це питання, звернемося до двох джерел – рибалкам з Англії і до нашим батькам і дідам. І ті й інші відповідають на це запитання, тільки по-різному.

Отже, англійські рибалки. Перш ніж приступити до опису прикормок, які вони зараз використовують, я спробую прояснити, як вони до цього прийшли.

В Англії ловили коропа давно (втім, як і в інших куточках нашої планети). Але приблизно в 50-х роках минулого століття з'явилисябойли і, як наслідок - волосяна оснащення.

Як би те ні було, це була революція в світі рибалок. Багато, що послідували сучасному методу, стали успішно ловити великих коропів, краще, ніж цього бажали їх колеги. Колеги, природно, намагалися не відстати від своїх товаришів, - і з'явився ринок прикормок і принад, який розвивався все швидше і швидше, відповідаючи потребам споживачів. Опущу етапи розвитку цього ринку, просто покажу результат, до якого воно призвело.

Сучасні англійські прикормки – це високопоживний корм в сипучому вигляді (так звана сипучка), у гранулах (пелетс), і рідини, які являють собою або натуральні екстракти тваринного або рослинного походження, або суміш штучних ароматизаторів, підсолоджувачів, спиртів, глицеринов та ін. Також дуже поважають англійці і частинки (Particles), куди входять і відомі нам кукурудза, горох, пшениця, а також і екзотичні - тигрові горіхи, нут, і навіть насіння конопель.

Пелети– це гранули, насичені жиром чи ні, високопоживні, ароматизовані або збагачені натуральними екстрактами. Найпопулярніші з них – це форелевий пелети (Trout pellets), палтусовый пелети (Halibut pellets), Короповий пелети без жиру, який може називатися і Hi value low oil pellets або просто Carp pellets і багато інші, такі як гранули з екстрактами мотиля і хробака, з бетаїн, екстрактом червоного перцю і пр. Цей пелети буває абсолютно різних діаметрів, від 1 мм до 25 мм, буває навіть пелетс з діаметром 50 мм. Різні види пеллетса мають різні характеристики по насиченості маслами, час розчинення у воді, плавучістю і ін. Виробників пелетсов або тих, які продають їх під своєю маркою, дуже багато. В реальності дозволити собі випускати гранули за своєю рецептурою можуть небагато. Дуже високого рівня пелети від Dynamite baits і CCMoore.

Сипка прикормка(Ground baits). Це може бути як самостійно приготовлена підгодовування з сипучих фракцій і борошна різного виду (рибного, м'ясо-кісткового та ін), так і мелений пелети.У чому відмінності, переваги і недоліки - тема окремих статей.

Рідини. Цей продукт однозначно недооцінений рибалками. Рідини можуть підняти ваші улови на кілька рівнів вгору, треба лише навчитися їх правильно використовувати.

При спробі класифікації рідин я б постарався розділити їх на три групи:

  1. Натуральні екстракти і витяжки.
  2. Рідини з додаванням хімічно синтезованих ароматизаторів.
  3. Змішані рідини, де присутнє і те, і інше.

Виробників рідин багато, особливо в Англії. Одні з кращих – це фірмиDynamiteіCCMoore.

По частинкам ситуація схожа з пеллетсом. Дуже багато частинок вже продається в готовому вигляді, наприклад, кукурудза, коноплі та тигровий горіх. Вони використовуються з різними ароматизаторами і спеціями. Останні, до речі, теж використовуються як атрактантів, причому дуже успішно.

Отже, ми приблизно розібралися, які види "риболовного харчування" для коропа бувають в Англії. Про те, які можливості вони відкривають перед допитливим рибалкам, буде описано пізніше.

А поки повернемося до тим принадам, які використовували наші діди і використовуємо ми.

На першому місці, особливо на Кубані, звичайно ж, макуха соняшнику, або так звана макуха. Однозначно те, що на цю приманку було виявлено багато риб, - амури, річкові сазани і ставкові карпи не змогли встояти перед нею і були за це покарані. Якщо говорити про моє ставлення до цієї приманки, то я вважаю, що вона, з одного боку переоцінена, з іншого ж не розкрито той потенціал, який у ній закладено. Як ні дивно, якщо ми подивимося на вміст корисних для коропа речовин, то потенціал у цього корму дуже непоганий. Саме тому макуха улюблена нашим кубанським карпушей.

Вміст протеїну (білка) % 35 - 40, наявність незамінних амінокислот, а також велику кількість необхідних рибі вітамінів і мінералів роблять макуху досить привабливим для риби кормом, - і не спроста макуха соняшнику є чи не основною частиною, до 50%, промислово вироблених комбікормів.

Розглянемо один з рецептів приготування корму для промислового розведення коропа

  • Пшениця% 22,00
  • Шрот соєвий% 27,00
  • Макуха соняшникова% 30,00
  • Борошно рибна% 12,00
  • Риб'ячий жир% 1,00
  • Дріжджі кормові% 7,00
  • Премікс% 1,00

Тобто прямо зараз ви можете змішати всі ці частини і отримати КОРМ для коропа, але ніяк не залучити його. Для того, щоб залучити карпа з допомогою макухи, вам необхідно позбутися від двох «шкідливих» для коропа речовин: зола і клітковина. Від першої позбутися неможливо, а от другий – легко. Просто додай ензим. Що це таке, повторюся, ми дізнаємося трохи пізніше.

А поки поговоримо про міф, що стосується лову карася на макуху. Діди кажуть, що короп перш ніж взяти кубик макухи, «дме» на неї… Це просто міф. Причому, досить забавний. Також в цьому міфі є зауваження про те, що короп коштує біля кубика з макухою і обсмоктує його до тих пір, поки не засечется про гачки, які знаходяться поруч з кубиком. Це - не так, повірте. 

Заковика в тому, що макуха руйнується під дією води, на дні утворюється хмара з поживних речовин і речовини з частинок макухи. Частина з них лежить на дні. Короп всмоктує ці частинки махом, - і, якщо вам пощастило, гачки випали з кубика і короп всмоктав їх – є можливість того, що ви його зловите, якщо ж ні – то доведеться робити перезаброс.

Взагалі, ловля на макушанку і самодури – це відверто варварський спосіб лову, який я нікому не рекомендую використовувати з кількох причин.

  • Перше – це низька реалізація поклевок, так як гачки заходять в рот карпові випадково, а частина з них при виведенні риби коропа може зачепитися за перебувають на дні перешкоди, і ви втратите рибу.
  • Другий – ці снасті наносять жорстокі травми спійманої риби, і вона навряд чи зможе вижити після цієї упіймання.

Отже, макуха більш або менш розібрана, чому вона приваблює карпа – теж. Повернемося до іншим класичним прикормкам «від наших дідів».

Такі злаки, як пшениця і ячмінь теж давно і з успіхом застосовуються в якості прикормки. Так само використовується кукурудза, картопля і горох. Всі ці прикормки об'єднує одне – вони рослинного походження, а як наслідок – мають у своєму складі складні полісахариди, такі як клітковина, наприклад. Кишечник коропа просто не призначений для перетравлення подібних речей (на відміну, наприклад, від білого амура) і у вас не вийде спровокувати коропа на жор. Тобто, він з'їсть стільки, скільки зможе, і попливе перетравлювати цю їжу куди йому зручно.

Ваша ж завдання – утримати рибу до тих пір, поки вона не опиниться на гачку. Досягти цього можна використанням прикормок рослинного походження на диких водоймах практично неможливо. Саме тому рослинні прикормки піддають варінні, перетравність такого корму збільшується в рази, також досягається часткове руйнування складних полісахаридів в кормі. Але є межа, вище якого вам не стрибнути. Це - вміст білків, жирів і протеїнів у рослинному кормі.

Якщо говорити про білках і жирах – то ви зможете підібрати корми, які в тій чи іншій мірі відповідали вашим вимогам. Але от коли мова заходить про протеїнах – то саме тут рослинні корми програють кормів тваринного походження.

Як би те ні було, питання використання ензимів у рослинних прикормку мною будуть розглянуті більш детально, а поки варто зрозуміти, що рослинні прикормки, тобто ті, які активно використовувалися нашими рибалками, програють прикормкам тваринного походження.

Я свідомо обходжу стороною тварини насадки, такі як опариш, хробак, личинки комах, у тому числі мотиль і т. д., тобто ті насадки, на які з успіхом ловлять коропа і донині. Просто тому, що це НАСАДКИ, в той час, коли ми говоримо про прикормку. Я не знаю жодної людини, який би прикармливал, наприклад, хробаками в кількості кілька кілограм на кожній рибалці. Хоча це, безсумнівно, принесло б непоганий результат.

Приблизно визначившись з видами прикормки, які використовуються англійськими і російськими рибалками, постараюся відповісти на запитання: а чия підгодовування ефективніше? Я не стану стверджувати, що англійська підгодовування краще, просто тому що краще, як це роблять багато хто з авторитетних рибалок. Підемо логічним шляхом. Англійські прикормки часто мають дуже високу поживність, низький вміст полісахаридів і високі атрактивні якості для карпа. Тобто короп зможе швидше знайти вашу прикормку, а так само з'їсти більше підгодовування у вигляді спеціальних гранул, ніж, наприклад, тієї ж пшениці, а отже, він довше буде перебувати в районі, де лежить ваша насадка, отже, шанс зловити його збільшується в рази.

А пов'язано це з тим, що пелетс та інші прикормки розроблені для ЗАЛУЧЕННЯ коропа, а класичні дідівські прикормки – для того, щоб його нагодувати. Безумовно, останні теж мають право на життя, але якщо говорити про ефективність, то збалансованого корму для коропа, випущеної виробником зі світовим ім'ям, немає рівних серед дідівських прикормок. Тому надалі я постараюся не приймати і не розглядати дідівські прикормки як частина прикормочных програм і стратегії упіймання трофейного коропа.Повторюся, це не заважає вам ловити за допомогою цих прикормок білих амурів, які живляться рослинністю, і фактично всеїдні.

Що стосується тактики, стратегії, а також насадок, прикормок і їх складових компонентів, переваг і недоліків - про це ми поговоримо в наступних статтях, але це буде не так скоро, як вам того хотілося б. Поки нам треба розібратися в азах, а вже надалі прагнути розширити свої знання. Саме тому цикл статей називається «Від простого до складного різними шляхами».

У наступній статті ми спробуємо зрозуміти, що таке оснащення для лову коропа, які види її бувають і яка ж з них ефективніше, а так само розглянемо умови, в яких застосовуються ті чи інші коропові монтажі.

Пропонуємо ознайомитися з цікавим матеріалом проловлі на фідер у весняний періодроку.

З повагою, Дмитро Нечай ака Akmit, Carper team, Краснодар