Краснопірка. Якщо б серед риб проводилися конкурси краси, то перше місце по праву варто було присудити красноперке. Навіть визнаний красень-окунь блякне перед її яскравим вбранням. Блискуча луска відсвічує золотом, великі помаранчеві очі з червоною цяткою, яскраво-червоні плавники. Спинний плавець зміщений ближче до хвоста. Рибалка, витягнув червоноперку, спочатку помилується нею і тільки потім опустить в садок. Можливо, формат цієї картинки не підтримується браузером. Краснопірка населяє багато європейських водойми. Немає її тільки у річках Криму, Закавказзя, південного Каспію, у басейні Північного Льодовитого океану. Вона любить чисту воду, тримається в основному в середніх шарах, однак насадку бере і з дна. Часто стоїть серед рослин або біля стіни очерету, в зарослих очеретом та лататтям заводях, протоках, старицях річок. Її не побачиш на відкритій воді, на швидкій течії. Живиться водоростями, личинками комах, червами, а великі особини — дрібними рибками.

Нереститься у кінці травня   початку червня при температурі води близько 15°С. Самка відкладає 90—230 тисяч ікринок. Статевозрілої краснопірка стає на четвертому році життя. Довжина її в цей час досягає 12—15 сантиметрів.

Червонопірка - мешканка заростей. Тому вона численна в місцях зі стоячою водою, де тримається серед водної рослинності. Однак густих заростей вона уникає, у нічний час малорухома. У тихі сонячні дні зграйки краснопірки піднімаються до поверхні води. Після танення льоду вона виходить у добре прогріваються мілководні місця, де швидше всього розвивається рослинність і кормові організми.

Найбільш поширена снасть для лову краснопірки — поплавкові вудка, її використовують як з берега, так і з човна. Волосінь — 0,17—0,20 міліметрів, легкий пінопластовийпоплавок, гачок № 3,5—5; насадки найрізноманітніші — хробаки, мотиль, коники та інші комахи, зелень, хлібний м'якуш, шматочки риби. Для вудіння вибирають вікна між рослинами, місця біля очерету і латаття. Насадку опускають у середні шари води або на дно. У спекотну погоду краснопірка виходить ближче до поверхні води. Поклевка краснопірки впевнена, приманку вистачає різко, і підсікати треба відразу ж, коротко, але дуже сильно.