Багато рибалки відкривають зимовий сезон саме ловля окуня. Справа в тому, що першою замерзає мілководна місцевість, де і мешкає ця риба. Перший лід – період підвищеної активності окуня. В цей час велика ймовірність отримати значний улов. Щоб риболовля була успішною, потрібно враховувати особливостіповедінки окуняв даний період. Про них ми розповімо далі.

Крім того, рекомендуємо ознайомитися з нашою статтеюпро підготовку до зимової риболовлі. Там ви знайдете рекомендації, які підвищать ваші шанси на успіх.

Де ловити окуня по першому льоді

Доведеться потрудитися, щоб знайти окуня після настання першого льоду. Хижак у цей час активно пересувається по водоймі, підшукуючи собі їжу. Щоб знайти скупчення окуня, потрібно знати, як веде себе маленька рибка, яка є його кормом. Якщо температура повітря трохи нижче нуля, рибки перебувають на мілині. Тут і потрібно відчувати свою удачу при ловлі окуня. Можливо, вам навіть вдасться візуально визначити місце скупчення маленької рибки. Якщо на вулиці сильний мороз, «дрібниця» вирушає на глибину. Туди ж запливає і окунь. Оптимальна глибина, на якій його варто шукати, – до трьох метрів.

Часто буває, що ці правила не працюють. Наприклад, навіть в сильний холод окунь може знаходитися на мінімальній глибині. Таке відбувається, якщо у водоймі є велика кількість хижаків. Вони просто не дають маленькій рибці розслабитися, постійно виганяючи її з глибини. Пробивайте кілька лунок і експериментуйте. Рибалка по першому льоду на окуня – це більшою мірою вміння знайти здобич.

Окунь – зграєва риба. Це на руку рибалок. Якщо ви зловили одного окуня, прискорте темп: велика ймовірність того, що ви знайшли «золоту жилу». Не обов'язково потрапляти в самий центр зграї. Навіть якщо вам вдалося привернути увагу, який відбився окуня, цілком ймовірно, незабаром до приманки прибуде десяток особин.

Про снасті

Досвідчені рибалки віддають перевагу балансира і блешні, тому що з ними можна виловити великого окуня. Можна використовувати мормишку, але тільки в місцевостях, де водиться дрібний окунь. Зловити велику особина на таку приманку практично неможливо.

Ловля окуня по першому льоді на блешню або балансир може проводитися не з усіма типамиприманок. Найкраще віддавати перевагу моделям з розміром 30-40 мм. Особливо привабливими для окуня є жовті, сріблясті та червоні приманки. Однак це не означає, що при використанні приманок інших відтінків немає шансів на успіх.

Особливо популярними по перволедью є різні витягнуті блешні, що мають одинарний гачок. Це ідеальний варіант для лову на самій малій глибині і в місцевості з рясною рослинністю. В інших випадках можуть бути варіанти. Пробуйте, експериментуйте, шукайте оптимальний варіант для окуня, який водиться у вашій місцевості. Відмінним рішенням буде брати на рибалку відразу кілька приманок.

Окунь – хижак. Він живиться не тільки іншими рибами, але і своїми родичами. Більш того, це чимала частина його раціону. При лові можна використовувати приманку у вигляді окуня.

У випадку з мормышками форма, розмір і колір приманки не мають вирішального значення. Невеликі окуні не вибагливі в плані харчування, особливо в період підвищеної активності. Краще, щоб до мормишки були підвішені хробак, опариш або мотиль. Це необов'язковий пункт, але якщо є можливість, краще дотримуйтесь даної рекомендації.

Ловля окуня по першому льоді на блешню

Почнемо з самого простого: не сидите цілий день біля однієї лунки. Як тільки настає перший лід, ловля окуня перетворюється на постійний пошук. Це риба з хижим чуттям, яка знає, де шукати здобич. Якщо ви сядете в місці, де немає дрібної рибки, ви витратите час даремно. Можна, звичайно, сподіватися на вилов і при таких обставинах, але нам потрібно щось більше, ніж один, випадково пропливає окунь. Рухайтеся! Бажано, щоб відстань між лунками було 5-10 метрів. Бурите їх у шаховому порядку.

Тепер безпосередньо про лові наблешню. Починайте ловлю з опускання приманки на дно. Після цього піднімайте блешню на 5-10 см, роблячи по черзі кілька ривків. Між помахами повинно проходити дві-три секунди. Якщо покльовка не відбувається, підніміть блешню на 40-60 см і повторіть помахи. Продовжуйте рух вгору до самої лунки. Важливо! Не робіть надто сильних змахів. Це повинні бути легкі кистьові руху.

Якщо ловля на одній лунці не принесла результатів, переходьте до наступної. Тут можна спробувати протилежну техніку: поступово опускайте блешню на дно, роблячи легкі помахи.

У разі ослаблення клювання збільшити інтервал між помахами до 10-15 секунд. Часом особливо обережні окуні атакують блешню в момент паузи.

Не зменшуйте темп після того, як зловили окуня. Як можна швидше закидати блешню знову. Окунь – нетерплячий хижак: якщо він не бачить здобич протягом хвилини-двох, окунь переміщується в інше місце для пошуку їжі.

Ловля окуня на балансир по першому льоду

Щоб ловля набалансирбула максимально ефективною, краще пробурити відразу кілька лунок – від берега і на глибину. Рекомендується робити це по діагоналі. Очищати лунки не потрібно. Довго сидіти біля однієї лунки не варто, навіть якщо йде покльовка. Багатьом рибалкам важко переконати себе піти від «хорошого» лунки, але таким чином ви збільшуєте свої шанси на успіх.

При лові на балансир краще використовувати удильник довжиною 50 см, відкриту котушку, якісну монофильную волосінь. Не потрібно ставити повідці. Деякі рибалки роблять це в надії зловити не тільки окуня. Це помилка. Металеві та інші повідці знижують ефективність роботи балансира.

При лові на балансир потрібен жорсткий кивок. Він дозволяє добре вести приманку і пом'якшує ривки риби. Потрібно виконувати балансиром різні рухи. Таким чином принада добре імітує справжню рибу, залучаючи хижака. Потрібно, щоб волосінь завжди була в натягу.

Паузи в утримуванні балансиром повинні бути, але бажано, щоб це була не повна зупинка приманки.

Висновок

Якщо ваша рибальська мета – окунь, перший лід повинен стати для вас одним із найактивніших періодів лову. Вмілим рибалкам вдається виловлювати в цей період по-справжньому трофейні екземпляри. В цей час окунь стає невибагливим, тому особливих вимог до приманки і навичкам рибалки немає. Як вже було сказано вище, важливіше відшукати місце, де знаходиться ваша здобич.

Щоб зимова риболовля була не тільки результативним, але і комфортною, обзаведіться відповідним екіпіруванням. Читайте про неї в одному з наших матеріалів.