Восени, коли температура повітря і води знижується, у щуки змінюється манера поведінки. Отже, прийоми рибальства, які були ефективні в серпні, не принесуть належного результату у вересні, жовтні та листопаді.

На початку осені активність щуки підвищується. Триває цей період до льодоставу. При виборі глибини лову варто враховувати температуру води і повітря. Чим холодніше погода, тим глибше йде щука. Винятком є велика риба з вагою більше восьми кілограмів. Вона може не виходити на мілководді протягом цілого року.

Восени щука активно відгодовується перед прийдешніми морозами. Це на руку рибалок. У певний період щука не гребує ніякою здобиччю. Хоча, звичайно, найбільшу увагу хижачки приваблює велика їжа.

Здавалося б, восени створені всі умови для великого «щучого» улову. Однак, не знаючи певних правил і рекомендацій, можна залишитися ні з чим. Далі ми їх розглянемо.

Про снасті


Найкраще обзавестися двома спінінгами.

  • Перший призначається для лову на перших порах осені. В цей час у воді знаходиться велика кількість рослинності, яка не дозволяє комфортно закидати вдалину. Оптимальний варіант – спінінг з довжиною 210-240 см, тест – 5-25 г, бланк середнього класу. Бажано, щоб лад був середньо-швидким.
  • Другий спінінг використовується для закидів на далекі дистанції в жовтні-листопаді, коли рослинності стає значно менше. В такому випадку краще ловити щуку на снасть з довжиною 270 см і швидким ладом.

Якщо ви не бажаєте тратитись на два спінінга, можете придбати одну недорогу «палицю», як її називають рибалки. Це спінінг з довжиною 240 см і тестом 10-40 р.

Котушка підбирається з урахуванням ладу і класу снасті. Всі компоненти спінінга повинні бути міцними. Нагадаємо, що щука протягом практично всієї осені активна і рухлива. Процедура вилову великої хижачки стане серйозним випробуванням для ваших снастей. Дешеві складові його не витримають.

Щука восени на спінінг зручно ловиться при використанні ліски перетином понад 0,25 мм або плетеної волосіні 0,12-0,2 мм.

Ловля щуки у вересні

Осінню рибалку варто починати через 2 тижні після відчутного спаду температури. Шукайте місця скупчення рослинності. Там годується дрібна риба, на яку полює щука. Особливу увагу звертайте на зарості очерету. Якщо ви досвідчений рибак, пошук потрібного місця для вас не стане проблемою. Просто шукайте місця скупчення маленьких рибок. Якщо виникають проблеми, поспілкуйтеся з місцевими рибалками.

Спочатку робіть закид на глибину. Якщо кілька закидів не принесли результатів, робимо висновок – риби пішла на мілководді. Закидайте ближче до берега – і ви неодмінно знайдете хижачку. Важливо: уникайте місць з плином. В таких зонах щука довго не затримується.

У вересні особливої активності від риби чекати не варто. Вона вище, ніж влітку, але нижче, ніж у жовтні та на початку листопада, так як зима ще нескоро.

Ловля щуки в жовтні

При значному зниженні температури риба приступає до активної полюванні з метою накопичити жировий прошарок. Перевагою лову в цей період є відмирання рослинності, яка раніше не дозволяла закидати в певні місця. Тут риба не відчуває небезпеки, так як рибалки її давно не турбували. Це ваш шанс отримати великий улов.

У вересні риба пересичується дрібними рибками, тому в жовтні її потрібно виловлювати з допомогою великих приманок. Наприклад, відмінно підходять великі силіконові моделі. Троллинговый спінінг для риболовлі варто використовувати, поки ще є невелика кількість водяної рослинності. Надалі краще застосовувати джиговые приманки і відповідний спінінг.

Як вже було сказано вище, при зниженні температури риба йде на глибину. При температурі 10 градусів особливу увагу приділяйте саме глибинним місцях, ігноруючи прибережні зони.

Ловля щуки в листопаді

У листопаді активність хижачки знижується. По-перше, вона накопичує достатню кількість жиру для комфортної зимівлі. По-друге, серйозний холод змушує маленьку рибку опускатися на глибину. Отже, щуку потрібно менше рухатися для пошуку корму. Багато видів приманок щука ігнорує. Краще всього для лову в листопаді підходять посріблені блешні і воблери, які ще здатні привертати увагу ситій щуки. Ефективною є джиговая рибалка. Великий шанс застати хижачку під час полювання на глибині.

Про техніку лову щуки восени на спінінг

Берегова рибалка актуальна на початку осені. Щука ще не пішла на глибину і її цікавить будь-яка здобич. Надалі багато хто воліє ловити з човна. Таким чином можна дістатися до глибинних місць, де риба почуває себе в безпеці. З настанням сильних холодів ловля з човна стає безальтернативним варіантом для власників коротких вудилищ. Щука йде на глибину, і ловля біля берега стає безглуздою.

Ловля щуки восени на спінінг ефективна з використанням техніки швидких проводок. Вона дозволяє відшукати і виловити активну, охотящуюся щуку, після чого перейти до іншої точки. Краще всього застосовувати цю тактику в середині осені. У пошуку хороших місць відмінно допомагає ехолот. З ним можна відшукати ями, коряжники та інші «рибні» точки.

На початку і наприкінці осені краще використовувати повільні проводки і тривалі анімації приманок.

У цій статті можна ознайомитисяз ловлею щуки у весняний період року.

Враховуйте рівень прозорості води. Якщо вода каламутна, необхідно використовувати яскраві приманки. В іншому випадку щука просто її не побачить. Докладно про принадах ми говоримо в одному з наших наступних матеріалів. Це один з найважливіших моментів, тому рекомендуємо ознайомитися зі статтею.

Щука на спінінг восени ловиться дуже охоче. Це найкращий час для вилову хижачки.Правильно підберіть снасті використовуючи вищезазначені рекомендації, виберіть розмір і колір приманки, відшукайте підходяще місце – і улов не змусить себе довго чекати!