Осінь - відмінний час для лову судака. Наближення зимових морозів змушує хижака забути про обережність, адже необхідно наїдатися. Активність судака підвищується: він охоче кидається на різнотипні приманки. Осінь хороша і тим, що для рибалки створені оптимальні умови: вже немає палючого сонця, але ще не холодно.

Те, що осінь - оптимальний час для лову судака, не означає, що риба сама буде кидатися на гачок. Відмінною рисою такої риболовлі є те, що вона різноманітна, - потрібно експериментувати, пробувати різні підходи. Просто прийшовши до водойму і просидівши на одному місці кілька годин, ви в більшості випадків нічого не доб'єтесь. Необхідно мати певні знання, щоб витягти максимум користі з обставин, що склалися.

У цьому матеріал ми розповімо про те, де, коли і на що краще ловити судака.

Де і коли ловити судака

Осінній період лову починається в кінці серпня. Вночі повітря стає холодним, температура води знижується. Судак відчуває наближення зими і починає проявляти активність. Ловля судака ранньої осені зводиться до пошуку хижака на будь-якій глибині. Поки на вулиці відносно тепло, риба може і випливати на мілководді в пошуку їжі, і проводити час в глибоких шарах води. На невеликій глибині судак з'являється в сонячні теплі дні. Якщо на вулиці дощ і прохолода, краще шукайте його подалі від берега.

Кращий місяць для лову хижака - жовтень. Це піковий період активності риби. По-перше, вже стає грунтовно холодно: навіть самі ледачі хижаки включаються в боротьбу за видобуток. По-друге, судак в цей час починає збиватися в зграї. Якщо вам вдасться «потрапити» в скупчення, додому з порожніми руками точно не повернетеся: будь то ловля судака восени з берега або човна. У холодні дні хижак йде в ями, корчі.

Ловля судака пізньої осені (листопад) - складне заняття, так як важко передбачити поведінку риби. Вода стає дуже холодною, і судак неохоче виходить зі своїх глибинних «засідок». До того ж, хижак гарненько наситився за попередні місяці і не стільки охоче реагує на приманки. Проте, шанси є. Якщо пробувати різні приманки, змінювати дислокацію в разі невдачі, все може вийти.

Тепер - що стосується часу лову. У серпні-вересні можна ефективно ловити протягом усього дня. Після жовтня рибалка вранці втрачає сенс. Ловля судака глибокої осені найбільш ефективна з обіду по сутінки. Найбільші особини найчастіше виловлюються ближче до заходу.

Про снасті

Вибираючи снасті, потрібно відштовхуватися від потреб конкретного рибалки, його манери лову і досвіду.

Кращий варіант для лову судака - вудилище з жорсткою серединою і чутливим тонким кінчиком. Оптимальний лад бланка - швидкий або надшвидкий. Визначаючись з потужністю, враховуйте, який судак водиться в водоймі. Це акуратний хижак, він рідко діє агресивно, блискавично. Риба воліє обережні клювання, тому при тесті в 60 грамів ви не відчуєте більшість з них. Універсальний варіант - 30-40 грамів.

Що стосується довжини: якщо вважаєте за краще ловити з берега, вибирайте як можна довшу снасть. Найчастіше рибалки віддають перевагу моделям на 2,5-3 метра. Ловля судака восени з човна зручна, якщо використовується вудилище довжиною в 2-2,5 метра.

Оптимальна котушка - середня безінерційна на 100-150 метрів волосіні діаметром в 0,2-0,3 мм. Якщо плануєте ловити великого судака, віддайте перевагу котушці з заднім фрикційним гальмом. У разі використання інерційної котушки купіть волосінь товстішу: досить 0,4 мм. Взагалі, варто керуватися правилом: чим активніше риба, тим товща волосінь. Якщо є можливість використовувати плетену волосінь, беріть її. Вона забезпечує більш ефективну підсічку. До того ж, волосінь краще захищена від обривів. Це важливо, адже, наприклад, ловля судака пізньої осені на спінінг зазвичай проводиться в умовах заростей.

Ловля судака восени: приманки

В осінній період судак дуже неперебірливий по відношенню до приманок. Як ми вже говорили, практично протягом всієї осені хижак проявляє високу активність і з великим бажанням кидається на наживку. Головне - правильно її застосовувати. Розглянемо найбільш популярні варіанти.

Ловля судака восени на блешню

Зазвичай рибалки використовують довгасті блешні, що коливаються. У судака з цією приманкою особливі "стосунки": вона нагадує улюблену їжу хижака - уклейку. Оптимальний розмір - від 6 до 10 см.

На мілководді прийнято використовувати рівномірну проводку, на великій глибині - ступінчасту. Популярністю користується ловля з плавзасобів. При цьому закидання відсутні, а проводка виконується природним шляхом - по ходу руху човна. Ловля судака восени в схил проводиться у вигляді облова потенційних точок скупчення риби. Підпливли до привабливого місця - опустили блешню під човен - дрейфуємо в водоймі. Періодично можна втручатися, роблячи проводку більш активною. Якщо результату немає, міняємо локацію.

Ловля судака восени на воблер

Воблер - відмінний варіант, якщо у вас є хоча б мінімальний досвід риболовлі. Новачкові буде важко доставити приманку на потрібну глибину і утримати її там. Особливо ефективною є ловля нічного судака восени за допомогою воблера.

Зазвичай рибалки використовують приманку на 5-8 см. Більші моделі варто використовувати, якщо ви плануєте спіймати трофейного хижака.

Вибір воблера залежить від умов застосування.

  • Шед. Найкраще проявляє себе на глибоких брівках.
  • Кренк. Оптимальний варіант для нічного лову і риболовлі на перекатах.
  • Мінно. Варто використовувати при лові невеликого судака: приманка добре імітує поведінку малька.
  • Діп Міно. Дослівний переклад - «глибоководний мінно», і цим все сказано. Підходить для лову більших особин в глибоких шарах води.

Ефективні способи проводки - рівномірна, твічінг (сіпання приманки), кастинг (плавна проводка по поверхні води або на глибині).

Ловля судака восени на балансир

Якщо ви плануєте ловити хижака біля берега або на малих глибинах, буде досить приманки розміром в 5 см. Трофейні особини в таких умовах зустрічаються вкрай рідко, а для малих і середніх риб - це саме те. На глибині краще використовувати балансир на 9 см. Універсальний варіант - 7 см: використовуйте його на середніх глибинах або в разі відсутності інформації про водоймі. Раніше рибалки активно застосовували приманки з пластиковими крилами, сьогодні ж більш ефективними вважаються моделі з пір'ям.

Ловля судака на балансир восени зазвичай має на увазі опускання приманки на відстань в 15-20 см від дна. Досягається такий стан дуже просто: опустіть балансир на дно, після чого злегка підніміть його. Завдання - імітувати поведінку пораненою або годується рибки. Рекомендується використовувати анімацію з ривками. Другий ефективний спосіб: підніміть балансир приблизно на метр від дна, почекайте 5-10 секунд, після чого дозвольте приманки плавно опуститися. Якщо клювання немає, збільште час паузи до 15-20 секунд.

Ловля судака на силікон восени

Оптимальна силіконова приманка для судака - 7-10 см. Більші моделі брати не варто: будова ротової порожнини хижака не дозволяє йому захоплювати їжу побільше. При лові судака добре себе проявляють наступні силіконові наживки:

  • складаючи. Імітують поведінку малька, відмінний варіант для невеликих особин;
  • віброхвости. Забезпечують активну анімацію, добре залучаючи хижака навіть в листопаді;
  • твістери. Універсальний варіант з довгим вигнутим тілом.

Найбільш вимогливі до навичкам насадки - складаючи. Рибак повинен вміти здійснювати правильну проводку. Твістери і віброхвости «прощають» багато помилок, так як і без допомоги людини поводяться привабливо для ікластого хижака.

Оптимальний варіант - ривковая проводка. Періодично варто опускати приманку на дно, піднімаючи муть.

Ловля судака на мандулу восени

Мандула - це приманка, яка була спеціально розроблена для лову судака. Її відмінна риса - непотоплюваність. У спокійному стані приманка знаходиться у вертикальному положенні. У такому вигляді вона зовні нагадує хижакові його природну їжу, тому навіть обережні особини охоче реагують на такий «презент». Завдяки особливій ефективності мандулу прийнято використовувати в періоди низької активності хижака.

Для лову судака варто використовувати приманку, що складається з двох або трьох сегментів. Оптимальний розмір - 7-10 см. З вагою не варто бути обережним: навіть важка мандула не створить проблем при лові, але при цьому значно полегшить занедбаність. Якщо сумніваєтеся, краще віддайте перевагу більш важкої моделі.

Популярний спосіб проводки - по дну: закидаєте наживку якнайдалі, чекаєте, поки вона опуститься, після чого повільно протягуєте мандулу до себе. Альтернативний варіант: піднімайте наживку на кілька метрів і дозволяєте їй повільно опуститися на дно. Найчастіше хижак вистачає мандулу в момент контакту приманки з днищем.

Ловля судака восени на живця

Живець - безпрограшний варіант, адже судак - це хижак, який навряд чи проігнорує природну їжу. Рекомендується використовувати рибку до 10 см. Вона не повинна бути занадто широкою, так як судак не зможе її проковтнути через вузького рота. Якщо сумніваєтеся, візьміть живця подрібніше. Живець - універсальний варіант: з ним буде ефективною ловля судака вночі восени і вдень, при теплій і прохолодній погоді.

Використовуйте наступні види риби:

  • уклейка;
  • плотва;
  • густера;
  • карась;
  • головень;
  • верхоплавка.

Живець нанизується між плавцем і головою. Гачок направляється в сторону рота риби.

Живець - це приманка, яка багато робить за рибалки. Рибка своїм рухом автоматично привертає хижака (важливо використовувати бадьорого живця). В такому випадку ловля судака восени на озері, ставку чи річці перетворюється на справжній відпочинок.

Про способи лову

Розглянемо найбільш популярні методики лову судака в осінній період.

Ловля судака на джиг восени

Велику частину часу судак проводить на дні, тому джиговий спінінг - базове «зброя» проти хижака. Оптимальні приманки: блешні, віброхвости, твістери.

Варіанти проводки:

  • опускаємо наживку на дно, після чого починаємо різкими рухами поступово її піднімати. Через 5-10 ривків приманка «розслабляється» і опускається на дно;
  • опускаємо приманку на дно, чекаємо 5-10 секунд, робимо ривок вгору, чекаємо 5-10 секунд, повторюємо ривок і так далі. Після підняття наживки до поверхні води знову опускаємо її на дно;
  • якщо у водоймі є течія, опускаємо приманку на дно і просто чекаємо, періодично (раз в 30-60 секунд) смикаючи наживку. Перебіг зробить все за вас. Така ловля судака джигом восени особливо актуальна в холодну пора, коли хижак не виявляє особливої ​​активності.

Ефективність проводки залежить від періоду лову й особливостей водойми. Ловля судака на джиг восени - це експерименти, пошук правильного підходу. Пробуйте!

Ловля судака восени на відвідної поводок

До цього способу зазвичай вдаються у випадках, коли клювання судака залишає бажати кращого. Оснащення для риболовлі на відвідної поводок складається з трьох частин: грузило, волосінь і повідець з приманкою. Кращі наживки: мандули, воблери, живець.

Проводка не відрізняється від інших типів лову. Якщо на водоймі є течія, вона і зовсім здійснюється самостійно. Будь-яка підозра на клювання має закінчуватися подсечкой.

Ловля судака троллінгом восени

Тролінг - відносно простий, але дорогий метод лову: як мінімум тому що потрібно мати моторизований плавзасіб. Перевага методу - охоплення: рибалці вдається за короткий проміжок часу обловить великий водний простір.

Ловля судака з човна восени може проводитися з будь-приманкою, але найбільшою популярністю користуються воблери. Причина - здатність приманки йти на заданій глибині. Якщо використовуєте живця, особливо ретельно нанизуйте його: рух човна, перебіг і борсання самої рибки може привести до зриву.

На невеликих водоймах тролінг комбінують з іншими типами лову. Прокатка на човні виконує функцію розвідки. Наприклад, якщо ви знайшли місце скупчення хижака, за троллінгом може слідувати ловля судака на джиг восени з човна.

Ловля судака восени на дроп шот

Дроп шот - це метод лову, який має на увазі проводку оснащення трохи вище дна або заростей. Оснащення складається з грузила, гачка і приманки. Спінінг може бути оснащений плетеною волосінню або монолески - залежить від уподобань рибалки.

За вибором приманки риболовля на дроп шот - практично один в один, як ловля судака восени на джиг. Відмінність полягає лише в тому, що варто використовувати наживки поменше. Віддавайте перевагу моделям, у яких передня частина важче хвоста.

Рекомендується використовувати віброхвости, твістери, черв'яки. Можна однаково ефективно ловити судака з берега і човни. Результативною є як ловля судака восени на річці, так і рибалка на інших водоймах.

Рибалки використовують стандартні джигові техніки проводки. Крім них, можна застосовувати наступну методику: опускаємо приманку на дно, після чого дрібними ривками рухаємо наживку. В результаті вона буде злегка «підстрибувати» на поверхні дна, піднімаючи муть і залучаючи ікластого хижака. Якщо ефекту немає, перекидаємо приманку в інше місце і починаємо «пританцьовувати» вже там.

Висновок

Судак - це хижак. Яким би мудрим і хитрим він не був, чинити опір природним інстинктам риба не може. Правильно підібравши приманку, місце для лову й техніку, ви неодмінно повернетеся додому з хорошим уловом. Будь то ловля судака восени на ставку, річці або озері - шанси на успішну риболовлю більш ніж хороші.

Якщо ви не знаєте особливостей водойми, в якому плануєте ловити, або просто не маєте досвіду лову судака, купіть кілька вудлищ, приманок, лісок. Експериментуйте, пробуйте різні комбінації. Головне - не впадати у відчай. Судак - цінна і смачна риба, яка стоїть ваших старань. Успіхів!