По своєму «зимового» поведінки судак схожий на окуня. Він також зберігає активність в холодну пору року, охоче пересувається і харчується. Зима – найкращий період для лову цієї риби. В цей час її легше виловити, ніж влітку. Головне – знати особливості поведінки судака і використовувати відповідні снасті. Якщо робити все правильно, зимова риболовля на судака перетвориться в приємне і результативне проведення часу.

Як ловити судака взимку: підбираємо час і місце


Судак не завжди добре ловиться взимку. Проблеми можуть виникнути в період глухозимья. Це середина зими: час, коли лід стає максимально товстим, він покривається снігом, і у воді знижується концентрація кисню. Однак це не означає, що в період глухозимья судак не ловиться зовсім. Просто його активність знижується, що позначається на складності риболовлі. В інший же час ловиться судак чудово. Ідеальні дні –перший ліді останнє. Краще йти на риболовлю в безвітряну погоду і не сильний мороз. Якщо на вулиці заметіль, рекомендується перечекати її. Вранці варто починати ловлю з 6 годин. Вдень рекомендується приходити на рибалку в 15:00. Як показує практика, клювання закінчується о 20:00. У період глухозимья ранкову риболовлю краще відкласти до 7-8 годин.

Розберемося, де шукати судака взимку. Його улюблене місце – водойми з чистою водою. Хижака приваблює нерівне дно, корчі, повалені дерева, пісок, галька.Судак– велика активна риба, яка любить полювати близько до дна. Отже, не варто шукати її у водоймах з заростями і великою кількістю мулу.

Риболовля на судака взимку: про снасті


Розглянемо снасті, якими потрібно обзавестися, якщо ви плануєте піти на судака в зимову пору. До речі подивіться корисний огляд прозимової риболовлі.

Оптимальний удильник – 65-80 див. Зимова вудка на судака повинна мати жорсткий міцний хлыстик. Бажано, щоб удильник дозволяв робити різку підсічку. Ручка повинна дозволяти зручно і надійно тримати снасті. Пам'ятайте: судак – активна, агресивна видобуток, яку не так легко витягнути. З цієї ж причини потрібно вибирати міцні снасті.

Котушка може бути як безынерционной, так і інерційної. Необхідно використовувати зимову мастило. Безынерционная модель повинна мати шпулю від 2,5 тисяч. Якщо ви віддаєте перевагу інерційний варіант, купуйте котушку з діаметром 6-8 см.

Діаметр волосіні залежить від маси особин, яких ви плануєте виловити. Якщо інформації про рибі немає, краще купити снасть з запасом. Найчастіше рибалки віддають перевагу волосіні діаметром 0,25-0,4 мм. Однак пам'ятайте, що товста волосінь незручна при лові в умовах течії: вона створює ефект вітрила.

Оптимальний кивок – жорсткий. Найбільш зручні варіанти – з пружини або металевої пластини.

Ловля судака з льоду зручна при використанні таких приманок: блешня, балансир, бокоплав, силікон, мормишка, живець. Краще вибирати довгі і тонкі варіанти.

Якщо у водоймі немає щуки, можна обійтися без повідка. У іншому випадку цей елемент потрібен.

Ловля судака взимку на балансир


Балансир– це уловиста приманка, яка своїми рухами відмінно імітує поведінку цієї маленької риби. Судакові, як і будь-якого іншого хижака, важко проігнорувати таку «пропозицію».

Краще всього купувати приманку довжиною 5-12 див. Оптимальні відтінки – світлі. Від смугастих моделей краще відмовитися: як показує практика, судак холодно ставиться до такої видобутку. Вага варто вибирати залежно від сили течії у водоймі, де ви плануєте ловити судака. Чим сильніше воно, тим важче потрібна приманка. Якщо ви не знаєте особливості водойми, візьміть з собою кілька балансирів.

Ловля судака на балансир взимку починається з опускання приманки на дно. Необхідно кілька разів постукати нею про поверхню. Це підніме «хмару» муті, яка подасть хижакові сигнал – тут є видобуток. Після цього треба різко підняти балансир над водою на висоту 10-15 див. Далі він повинен плавно опуститися на дно і «заспокоїтися». Через 10-15 секунд процедуру повторюють. Якщо клювання немає, збільшіть висоту підйому приманки: прийнято вважати, що судак – донна риба, але в процесі пошуку їжі хижак іноді піднімається ближче до льоду. У разі тривалої відсутності клювання змініть місце.

Ловля судака на балансир на протязі має відбуватися з мінімальними рухами приманки. Балансир, підхоплений рухомою водою, хаотично переміщається, що відлякує видобуток. Тому потрібно використовувати важкий балансир і застосовувати плавні рухи удильником.

Покльовка у судака має поривчастий, різкий характер. Справа в тому, що цей хижак не церемониться» зі своєю жертвою. Схопивши здобич, він продовжує рухатися за зграєю або моментально тягне її на дно, тому потрібно міцно тримати снасті.

Рибалки часто беруть балансири на судака, так як це відносно нова принада на наших водоймах. Риба, здається, ще не сприймає цей предмет як загрозу, чого не скажеш, наприклад, про класичних блеснах.

Ловля судака взимку на блешню


Деякі рибалки роблять помилку, використовуючи широку блешню. Оптимальний варіант – вузька, тонка принада. Універсальний розмір блешні – 5-10 див. Більш великі варіанти варто використовувати рибалкам, які йдуть на трофейну видобуток. Найчастіше рибалки купуютьблешніз масою 10-25 р. Цього цілком достатньо для лову на стоячій водоймі. Якщо ж доводиться мати справу з плином, потрібно купувати важкі моделі. В іншому випадку, ви зіткнетеся з труднощами, які були описані у попередньому розділі. Бажано, щоб приманка була зроблена з міцного металу. Судак має великі потужні зуби, які можуть зашкодити, наприклад, свинець.

Найбільш популярна техніка ловлі судака взимку на блешню починається з опускання приманки на дно. Далі слід підйом на 40-50 см і зависання блешні в товщі води. Через п'ять секунд принада різко опускається на глибину 10-15 см від дна, здійснюючи коливальні рухи. Саме ці коливання і привертають хижака, тому не варто просто опускати блешню на дно. На цьому цикл закінчується. Повторити його потрібно через 20-30 секунд. Якщо клювання немає, як вже було сказано вище, постукайте приманкою про дно.

Якщо ситуація з кльовом плачевна, принада відпускається у вільне плавання. Для цього потрібно відпустити гальмо котушки. Блешня може піти на кілька метрів від лунки. Після того, як ви відпустили гальма, потрібно почекати 30 секунд. Далі слід підтяжка волосіні. Можна застосовувати різні рухи, волочити блешню по дну, робити підйоми-спуски, коливання.

Блешня на судака взимку застосовується по-іншому в період глухозимья. Рекомендується робити короткі «стрибки» приманкою. Опустивши її на певну глибину, починаємо циклічно смикати удильник вгору, щоб блешня злегка піднімалася на 5 см, після чого поверталася в початкове положення. Це активна гра, яка покликана привернути увагу млявого, малоактивного хижака. Не забувайте про паузах. Вони потрібні для того, щоб риба звикла до приманки. Також саме під час паузи судак має можливість зручно захопити блешню. Досвідчені рибалки знають, що найчастіше покльовка відбувається саме під час паузи.

Бажано знати розмір потенційної здобичі до того, як відправитися на водойму. Справа в тому, то маленькі особини люблять швидку приманку, а великі хижаки – повільну. Якщо інформації у вас немає, чергуйте типи ігор під час лову, шукайте оптимальний варіант. Це ж стосується видів блешні. Взявши кілька приманок на риболовлю, ви збільшите свої шанси на успіх.

Ловля судака взимку на силікон


Силікон– це приманка, яка прощає помилки. Вона м'яка, завдяки чому судак довше тримає приманку в роті, не відчуваючи небезпеки. Отже, навіть якщо ви зазівалися, у вас є більше шансів витягти здобич. Піймавши металеву приманку, хижаки відразу відчувають підступ. Крім того, силіконова принада хороша тим, що вона мимоволі не йде за межі лунки. Це важливо під час лову в корчах, чагарниках та інших важкодоступних місцях.

Оптимальний розмір приманки – 4-9 див. Якщо ви плануєте виловити трофейний екземпляр, купуйте модель побільше. Для збільшення ефективності риболовлі можна придбати силіконову приманку з ароматом. Вони недавно з'явилися на нашому ринку, але вже довели свою корисність. Хороший варіант, наприклад, для лову в період глухозимья.

Найбільш ефективна техніка лову – ривкова проводка. Спочатку необхідно опустити приманку на дно. Далі легкими і середніми посмикуваннями потрібно піднімати її до вудилища. Періодично чергуйте ці рухи зі спуском до дна. Не забувайте про підйомі муті. Її хмара в поєднанні з яскравим відтінком приманки приваблює і маленьких, і великих хижаків. Періодично влаштовуйте «танці» приманкою на дні. Опустивши силікон на поверхню, рухайте його в бік, піднімаючи на кілька сантиметрів і опускаючи в початкове положення.

Мормишка на судака


Мормишкаповинна мати міцний гачок. Кращий розмір приманки – 5-12 р. Гарну ефективність демонструють моделі у вигляді конуса і витягнутої краплі.

Зимова ловля судака на мормишку – це постійний пошук дієвої техніки. Практика показує, що на таку приманку судак може ловитися по-різному. Наприклад, сьогодні його цікавлять плавні проводки біля дна, а завтра – ривки в товщі води. Тому в разі відсутності покльовки не бійтеся змінювати стратегію. Спочатку рекомендується використовувати класичний метод: опустіть мормишку на дно, після чого плавно підніміть її на висоту 30-40 см і зробіть паузу. Далі опустіть приманку. Після торкання дна почекайте 30 секунд і повторіть процедуру. Якщо на таку техніку хижак не висловлюється, використовуйте ривки і посмикування. Піднімайте каламуть постукуванням по дну.

Ловля судака на живця взимку


Найбільше цей хижак любить уклейку (на фото). Ця риба має яскраву розмальовку і оптимальні розміри для лову судака. Якщо уклейки у вас немає, можете використовувати один з альтернативних варіантів:

  • окунь;
  • плотва;
  • бичок;
  • піскар;
  • йорж.

Віддавайте перевагу маленькій рибі. Будьте готові зловити на такого живця не тільки судака, але і окуня. Гастрономічні інтереси цих двох хижаків збігаються. Дрібна наживка – це захист від щуки. Вона віддає перевагу більш великої здобичі.

Найбільш простий варіант насаджування через верхній плавник. Більш складний, але більш ефективний спосіб – насаживание через нижній плавник і зябра з висновком жала назовні через рот. Це уловисті приманки на судака взимку.

Якщо ловля буде проходити в умовах течії, краще насаджувати приманку за губу. У такому разі дрібна рибка активними рухами буде сильніше залучати хижака.

Немає необхідності використовувати особливі методи при лові судака на живця. Дрібна рибка – природний раціон хижака, якого він не побоюється. Якщо судак є неподалік, шанс того, що він захопить приманку, великий. Опускайте наживку на дно і піднімайте її, робіть помірні ривки, «пританцовывайте» приманкою. При появі покльовки робіть різку, сильну підсічку. При захопленні живця приманка може невдало для рибака розташуватися в роті хижака. Отже, потрібно зробити сильну підсічку, щоб стався прокол.

Якщо маленька рибка серйозно «потрепалась», краще замініть живця на активну особину.

Як зловити судака взимку: кілька загальних рекомендацій


Бурите відразу кілька лунок в місцевості, де ви прогнозуєте наявність судака. Оптимальна відстань між ними – чотири-шість метрів.

Не сидіть довго біля однієї лунки. Якщо покльовка відсутня 5-10 хвилин, переходьте до наступного місця. Головна частина рибалки – знайти місця розташування зграї хижаків.

Бажано знайти улюблені місця судака по відкритій воді. Подбавши про цей заздалегідь, ви значно полегшите собі зимову рибалку.

Експериментуйте. Судак – непередбачувана риба з мінливими смаками. Не існує єдиних шаблонів, які гарантують великий улов. Завдання рибалки – використовувати свої знання і вміння для перевірки все нових і нових методів лову. Головне – знайти те, що сьогодні подобається судаку, і успіх не змусить себе довго чекати. Це ж стосується снастей: беріть з собою кілька типів приманок.

Коли судак клює на глибині, рибалка відчуває це як зачіп. Недосвідчені рибалки іноді приймають його за контакт з корчем або гілками. На будь-зачіп потрібно реагувати різкою, швидкої підсічкою.

Рибалкам часто трапляються великі особини судака. Щоб бути готовим витягти велику здобич, рекомендується використовувати багорик.

Робіть все для того, щоб не привертати щуку. Знайдіть інформацію про те, що подобається цьому хижакові, і спробуйте не «потрапляти» в його інтереси. В іншому випадку можна залишитися без волосіні. При лові щуки використовуються зміцнені снасті, які неактуальні при лові судака.

Далеко не завжди витягування риби на лід з допомогою вимативанія ліски допомагає досягти позитивного результату. У деяких випадках результатом стає схід судака з гачка. Досвідчені рибалки витягують видобуток вручну.

Зрозуміло, потрібно підібрати оптимальну снасть на судака взимку. Невипадково існують різні вудилища, волосіні, котушки, приманки для різних типів риб. Взявши на риболовлю невідповідну снасть, ви спочатку позбавите себе шансів на успіх.

Словом, запорука вдалої риболовлі – правильні снасті, відповідна техніка лову і трохи удачі. Дотримуйтесь вищеперелічені рекомендації – і у вас все вийде!