Весна – «золотий» час для лову щуки. У цей час риба оговтується від зимового холоду, і в неї починається жор. Хижачка активно шукає здобич, намагаючись заповнити запаси після голоду, і цим варто користуватися.

Однак так просто щуку нема плода. Це хитра, мудра хижа риба, до якої потрібно знайти підхід. Він відрізняється в залежності від часу року. У цих статтях детальніше провеснянійіосіннійрибалка на щуку. Одна з головних завдань – правильно підібрати приманку. Про кращих варіантах ми поговоримо далі. Недосвідчені рибалки мають звичку брати безліч принад і їх чергувати. Це неправильна стратегія. По-перше, це незручно. По-друге, чергування різних приманок може злякати щуку.

Коливається блешня

Цю приманку прийнято вважати найкращим варіантів у весняний час. Блешня здійснює повільні рухи, які залучають щуку. Має значення колір приманки. Найкраще себе проявляють блешні наступних відтінків:

  • срібло;
  • білий;
  • тигр;
  • кислотні кольори;
  • триколірні моделі.
Головне – визначити місцезнаходження щуки. У випадку з блешнею це особливо важливо: потрібно робити закид у 2-3 метрах від області скупчення хижачки. Місце, де є щука, можна визначити за сплесків води. Досвідчені рибалки знають, про що йде мова, і не помиляться. Якщо сплесків немає, доведеться «тестувати» всю берегову лінію. Робіть 2-3 закидання в одному місці, після чого – у разі невдачі – просувайтеся до наступного.

Відразу після занурення приманки у воду потрібно робити проводку. Щука може довго не вистачати блешню: пам'ятаємо, що це дуже акуратна риба, яка з побоюванням ставиться до сторонніх предметів. Проводка повинна бути переривчастою. Підтягуємо трохи приманку – відпускаємо її у вільне плавання – продовжуємо проводку. Така техніка більш цікава щуці, ніж монотонний рух блешні.

Важливо! Це стосується не тільки коливної блешні, але і інших принад. Ранньою весною вони не повинні бути великими. В іншому випадку навіть кращі приманки на щуку навесні виявляться неефективними. Справа в тому, що перед нерестом хижачка не звертає уваги на велику здобич. У неї всередині немає багато місця через велику кількість ікри. Переходьте на великі приманки після нересту.

Ловля щуки навесні: приманки-воблери

Після закінчення зими щука виходить з великих глибин на відносне мілководді. Хижачка робить такі вилазки в процесі полювання. Отже, рекомендується використовувати мілководні воблери. Приманка повинна занурюватися на 1,5-2 метри. Цей показник дозволяє максимально наблизити воблер до потенційного місця проживання щуки. Після нересту ловити стоїть на глибині 0,5-1 метр.

Вибираючи модель воблера, орієнтуйтеся на активність його руху. Оптимальна принада – та, яка, перебуваючи у воді, виконує яскраво виражені руху. Пасивні воблери щука часто ігнорує, тому що увага хижачки звернено на рухомі цілі. Однак занадто різких проводок все ж варто уникати. У холодній воді риба рухається повільно. Вона може віддати перевагу поруч знаходиться малька, а не швидко ускользающему воблеру.

На питання про ідеальний колір приманки відповіді немає. Щука – примхлива риба, інтереси якої можуть мінятися щодня. Досвідчені рибалки радять брати з собою кілька приманок різних відтінків. Починати варто з нейтральних кольорів. Якщо це не принесе результату, переходите до більш агресивним. Не можна робити «перевірку» у зворотному порядку. Якщо вам попалася обережна щука, вона злякається яскравою приманки, і подальші спроби будуть безглуздими.

Що стосується розміру приманки: враховуйте особливості потенційного улову. Якщо інформації про щуку немає, використовуйте універсальний весняний варіант – 7-9 див.

Силіконові приманки

Підбираючи розмір, керуйтеся логікою, описаної вище. Рання весна – час для маленьких приманок. Добре підходять силіконові моделі 4-7 див. Якщо ви збираєтеся ловити трофейні екземпляри, від цього правила можна відхилитися. З середини квітня переходьте на великі приманки – понад 7 див.

Добре проявляють себе наступні відтінки:
  • жовтий;
  • червоний;
  • сірий;
  • зелений;
  • сріблястий;
  • салатовий;
  • помаранчевий.
Додайте в свій «арсенал» об'єднані приманки: наприклад, з жовтим тільцем і червоною спинкою. Темні кольори щуку мало приваблюють. Однак рекомендуємо мати таку модель в запасі, щоб використовувати її у випадках, коли яскраві відтінки неефективні.

Розглянемо кращі варіанти силіконових приманок на щуку навесні.

  • Віброхвости. Вважаються найбільш ефективними приманками з силікону. Під час руху у воді у них коливається хвостова частина. Навіть при повільною, плавною проводці вдається домогтися активної «роботи» приманки. Особливо привабливі для щуки моделі з ребрами на спині. Вони створюють дрібні вібрації, які підвищують шанси на успіх.

  • Твістери. Приманка складається з двох частин: прямої підстави і серпообразного хвоста. Твістер відрізняється від виброхвоста тим, що за формою не схожий на рибу. Перевага такого формату полягає в тому, що приманка легше «вибирається» з корчів і чагарників. Під час проведень твістер робить диски руху. Приманка стає схожою на п'явку або личинку комахи. Якщо щуку не залучив виброхвост, переходьте на твістер: можливо, хижачку цікавить дрібна здобич.

  • Креатури. Ці приманки робляться у вигляді черв'яків, раків, октопусов. Взявши на риболовлю пару таких моделей, ви зможете «вгадати» навіть самі оригінальні смакові уподобання щуки. Рекомендується використовувати креатуру після виброхвоста або твістера – якщо вони виявилися неефективними.

Вибираючи приманку, потрібно звертати увагу на міцність. Силікон – м'який матеріал. Неякісно зроблена принада прийде в непридатність після декількох укусів щуки. Купуйте продукти авторитетних брендів. Про гідних торгових марках ми поговоримо в кінці.

Поппер

Поппер – це різновид воблера. Принцип дії даної принади кардинально відрізняється, тому розглянемо її окремо.

Поппер – поверхнева приманка. Вона отримала назву від англійського слова «pop», що означає «булькати». Під час проведення принада видає хлюпають, булькаючі звуки, які залучають хижаків.

Ловити щуку поппером в глибинних місцях немає сенсу. Булькаючі звуки – потужний фактор привертає, але з глибини кількох метрів хижачку так не виманиш. Кращі зони для лову – місця з порослою травою, мілководні водойми з мінімальним течією або зовсім без нього. Завдання – закинути приманку туди, де в засідці причаїлася щука. Звертайте увагу на виступи біля берега, повороти, зони з рясною рослинністю.

Під час проведення комбінуйте плавне підтягування приманки і ривки. Різкі рухи створюють вищезгаданий булькаючий звук. Класична плавне проводка при лові поппером неефективна.

Оптимальний діапазон розмірів – від 5 до 13 див. Якщо вода каламутна, обов'язково використовуйте яскравий колір. Поппери плавають на поверхні, і на відстані щука може не побачити приманку. Не варто купувати комбіновані варіанти. Щука бачить приманку знизу, тому не має значення, якого кольору спинка.

Досвідчені рибалки радять використовувати приманки конусоподібної форми: з широкою головою і звуженням ближче до хвоста.

Живець

Відмінний варіант навесні – використовувати не імітацію раціону щуки, а саму видобуток. Безпрограшний варіант, враховуючи те, наскільки хижачку після зими приваблює жива риба. Однак цей варіант самий труднореализуемый: мало придбати живця або попередньо зловити його; потрібно, щоб він зберігав активність у момент лову і задовольняв гастрономічні інтереси щуки. Розглянемо основні вимоги до живцу.

Розмір. Щоб правильно визначити, бажано знати, яка водиться щука у водоймі. Цю інформацію можна отримати у місцевих досвідчених рибалок. Альтернативний варіант – використання живців різних розмірів. Проблема в тому, що занадто маленька риба не приверне велику особина. Надмірно великий живець буде не по зубах малої щуку. Якщо ви не знаєте, яка водиться щука у водоймі, обов'язково захопіть рибу різних розмірів.

Хороша видимість. Рибка повинна бути чистою, мати яскравий відтінок, непошкоджений лускате покриття.

Активність. Найскладніший пункт. Його важко поєднувати з попереднім критерієм. Справа в тому, що деяка риба виглядає яскраво і привабливо, але через кілька хвилин у воді втрачає активності: наприклад, уклейка. Як би там не було, використовуйте рекомендовані види риб (про них – нижче) і не надягайте на гачок «втомленого» живця. Якщо рибка виловлена давно, і не виявляє особливої активності, не варто її використовувати: ви тільки втратите час. Багатьом щукам нецікава слабка, хвора видобуток.

В якості живця рекомендуємо використовувати наступні види риби:
  • уклейка;
  • краснопірка;
  • плотва;
  • карась;
  • ротан (дуже витривала риба, яка може пережити кілька атак щуки);
  • окунь;
  • густера.

Навесні Щука, принади: яким віддати перевагу бренду

Якщо ви вирішите використовувати штучну наживку, рекомендуємо звернути увагу на продукцію таких брендів.

Keitech. Японський виробник, який більше 15 років присутня на ринку. Основний акцент робиться на силіконові приманки. В асортименті є велика кількість смакових добавок і відтінків.

Duel, Yo-zuri. Це дві торгові марки виробника. Duel – дорожчі приманки, Yo-zuri – бюджетний варіант.

Zip Baits. Особливою популярністю користуються воблери виробника. Вони зроблені з використанням технології балансування Mag-Drive Super High Balanced System. Завдяки їй принади більш привабливо ведуть себе у воді. Відмінний варіант для лову щуки навесні.

Jackall Bros.. Виробник, який спеціалізується на випуску снастей для спортивної риболовлі.

Deps. Принади цієї торгової марки відмінно підходять для лову трофейної щуки та інших хижаків. Найбільшим попитом користується воблер Deps Ballisong.

Megabass. Компанія, яка майже 40 років працює на ринку снастей для риболовлі. Рекомендуємо звернути увагу на воблери, силіконові приманки Megabass.

Daiwa. Перша снасть під логотипом Daiwa вийшла на ринок в 1945 році. Компанія має 15 заводами.

Shimano. Сама досвідчена компанія у цьому списку. Випускає продукцію починаючи з 1921 року. Є великий асортимент спорядження для спортивної та аматорської риболовлі.

На які приманки ловити щуку навесні: висновок


Кращі варіанти – коливається блешня, воблер, силікон, поппер і живець. При виборі враховуйте особливості водойми, місяць весни, розмір щуки. Пам'ятайте, що до нересту щуку вкрай не рекомендується ловити на велику принаду. Не забувайте і про особливості поппера: ловіть за допомогою нього тільки на дрібних ділянках. Дотримуйтесь ці та інші рекомендації з даного матеріалу – і ви неодмінно прийдете додому з великим «хижим» уловом!