Як ловити рибу на Чорному морі

Пляж, сонце, морський бриз і риболовля – для багатьох це ідеальний відпочинок в літній час і не тільки. Морська рибалка кардинально відрізняється від лову на інших водоймах. Море набагато більше річки і озера, вода тут чистіше, а рівень шуму вище. Відрізняється і рельєф дна. Боротьба за виживання в морських водах набагато жорсткіша, тому риба відрізняється бойкостью, агресивністю, активністю. Все це впливає на характер риболовлі. У даному матеріалі ми надамо рекомендації щодо лову риби у водах Чорного моря. Слідуйте їм – і ви неодмінно підвищите результативність риболовлі.

Яку рибу ловлять в Чорному морі

  • Бичок. В Чорноморських водах мешкає більше десяти видів: бичок-бубырь, бичок-цуцик і т. д.
  • Барабулька. Відносно невелика промислова риба, яка досягає в довжину не більше 30-40 см. Відмінна риса – вуса на нижній щелепі. М'ясо риби цінується за ніжний смак і велика кількість вітаміну А.
  • Камбала. Риба, яка відрізняється приплюснутим зовнішнім виглядом. У Чорному морі можна виловити і особливо велику камбалу: наприклад, камбала-калкан досягає 20 кг.
  • Кефаль. Найбільш часто зустрічаються види: лобан, гостроніс, сингіль, піленгас. Найбільш великі – пиленгасы: в Чорноморських водах зустрічаються особини 15-20 кг.
  • Ставрида. Те, що першим спадає на думку більшості рибалок, коли мова заходить про лові в Чорному морі. Є два види ставриди: дрібна (до 20 см) і південна, крупна (до 55 см).
  • Луфарь. У Чорному морі, як правило, ловляться особини вагою до 1 кг, хоча в теорії луфарь може досягати 15 кг. Ловля цієї риби – важкий процес. Це активний хижак, який найсильніше вцепляется в наживку. Зустріч з луфарем рибалки запам'ятовують надовго.
  • Морський карась. У Чорному морі найчастіше зустрічаються особини довжиною в 7-14 див. Морський карась – красива риба: на хвості є чорний пояс».
  • Зеленушка. Зазвичай досягає 10-15 см, вага – 300 грамів.
  • Сарган. Риба, яка схожа на стрілу. Вважається однією з найсмачніших в акваторії Чорного моря.
  • Інші:оселедець,морський окунь,кам'яний окунь,йорж,морський минь,білуга,тунець,пеламіда.

Рибалка на морі: де і коли найкраще рибалити

Найпростіший варіант – риболовля на море з берега. Єдина складність – вітер, який на морі може бути дуже сильним. Ловлячи в вітряних умовах, закидайте вудку як можна далі – не менш ніж на 10 метрів.

Якщо в забросах ви не сильні, ловіть рибу з пірсу. Якщо вас не лякає риболовля у відкритому морі, використовуйте човен. Найскладніший спосіб – рибалка зі скель. Його можна практикувати тільки досвідченим рибалкам. Перевага такого методу – ловля у місцях, віддалених від людей: риба не очікує небезпеку.

Щодо кращого часу для риболовлі єдиної думки немає: все залежить від риби, яку ви ловите, і місцевості. Більшість рибалок вважають, що найкращий час для лову починається в травні і закінчується в листопаді включно. З грудня по квітень знижується активність риби і, відповідно, результативність риболовлі. Виняток – йорж і морський окунь: вони добре ловляться круглий рік. Також окремо згадаємо про барабуле: можна розраховувати її зловити в період з червня по вересень включно. В інший час ця цінна рибка або не ведеться зовсім, або робить це дуже неохоче.

Так як багато чого залежить від місцевості, рекомендуємо на своєму досвіді перевірити, коли риба ловиться краще. Складіть таблицю по місяцях, як це роблять досвідчені любителі лову. У такому разі рибалка в море неодмінно буде ефективною.

На що ловити рибу в Чорному морі

Перш ніж перейти до конкретних рекомендацій щодо снастей, опишемо загальні вимоги. Оснастка повинна бути:

  • міцної. В морі трапляються великі й агресивні особини, які можуть значно ускладнити вилов, а в гіршому випадку – зламати снасті;
  • стійкій до поривів вітру. Вітер на морі непередбачуваний: у будь-який момент може утворитися порив, який зігне слабке вудилище;
  • стійкою до коливань води. У морі є серйозне протягом. Щоб воно не заважало риболовлі, снасті повинні «вміти» протистояти потокам води.

Крім того, снасті для морської риболовлі на Чорному морі повинні дозволяти робити далекі заброси. Навіть ловлячи з човна, бажано закидати наживку як можна далі. По-перше, поблизу риба може побачити небезпеку. По-друге, на дуже близьких дистанціях, можливо, потрібно буде робити повторні закидання, так як зустрічна течія «підганяє» наживку під човен.

  • Спінінг морський. На нього добре ловляться бички, карасі, окуні, камбала. З допомогою спінінга можна легко робити далекі заброси. Міцний спінінг здатний витримати «сутичку» з могутнім хижаком: якісні вудилища мають конструкцію, яка гасить енергію від ривків риби.
  • Донка. Хороший варіант для лову в тихому місці з невеликою глибиною. Ця снасть підходить для новачків, вона ефективна при лову камбали, білуги, карасів, пеламиди.
  • Поплавкові вудка. Підходить для лову риби з берега на глибині не більше 2 метрів. На поплавкову вудку добре ловляться невеликі карасі, окуні, сарганы, ставриди, бички. Для далеких закидів використовується телескопічна вудка.

Морська рибалка з берега ефективна з використанням безінерційною котушки (розмір – від 1000). Її використовують при лові некрупною риби. Дані котушки прості в обігу і дозволяють без зусиль робити далекі заброси легких наживок.

Мультипликаторные котушкипідходять для лову великих особин на великій глибині. Це міцні снасті, які витримують атаки навіть трофейних хижаків.

Для малої і середньої риби досить плетінки 0,1−0,14 мм або мононитки 0,18−0,22 мм

Тепер – проморських приманках.

  • Морські силіконові приманки. Добре підходять як звичайні твістери, віброхвости, так і приманки, зроблені в оригінальній формі.
  • Морські воблери. Рибалки найчастіше використовують важкі моделі, які занурюються на глибину в три-чотири метри.
  • Коливні блешні. Привабливо рухаються у воді, добре підходять для лову в будь-якому місці.
  • Морські черв'яки.
  • Дрібна риба,рачки,мідії,очищені креветки. Якщо ловите на живця, звертайте увагу на його активність: він повинен рухатися, залучаючи хижаків. Якщо рибка «втомлена», кращого замінити її на більш рухливу особину.

Ловля з берега

Порада для новачків: перш ніж вирушати на риболовлю, вивчіть повадки риби, яку плануєте ловити. Інформація є в інтернеті. «Характер» морської риби значно відрізняється від виду до виду. Підготуйте кілька типів приманок різної форми і кольорів. Наприклад, сьогодні морський окунь може «цікавитися» яскравою силіконової приманкою, а завтра – темної коливної блешнею. Відправившись на риболовлю з однією принадою, ви позбавляєте себе плану «Б».

Не рекомендується виходити на лов з берега в сильну спеку. В таких умовах риба відпливає від берега, ховаючись в прохолодну товщу води. Ви не зможете зробити закид у місце великих скупчень. Епізодичні покльовки будуть, але на великий успіх розраховувати не варто. Добре підходять теплі дні (нижче 25 градусів). При такій температурі риба веде звичайний спосіб життя, повноцінно полюючи. Особливо ефективна рибалка на Чорному морі з допомогою серфкастинга, тобто під час прибою. На берег викидається велика кількість черв'ячків, рачків, молюсків і личинок, які залучають рибу. В таких умовах необхідно робити закиди на 10-12 метрів.

Рибу в чорноморській акваторії можна ловити вночі. В цей час вона спрямовується до прибережній зоні. Проте вночі треба бути готовим до сутички з великими хижаками: обережні особини підпливають ближче лише вночі, коли обстановка на березі стає спокійною. Готуйте особливо міцні снасті, щоб не залишитися без них в самому розпалі риболовлі.

Риболовля на море з берега на спінінг підходить як новачкам, так і досвідченим рибалкам. Така снасть дозволяє робити далекі заброси і добре контролювати проводку.

Відмінним рішенням буде ловити рибу спінінгом в місці впадання річок в Чорне море. Потік води «на блюдечку» приносить рибу, і є велика ймовірність того, що вона клюне на наживку.

Ловлячи наспінінг, практикуйте активні проводки, особливо коли хочете зловити хижака. Як вже було сказано, морська риба більш активна і рухлива. Ваша приманка повинна скласти конкуренцію» малька, плаваючого поруч. Тільки в такому випадку риба зверне на неї увагу.

Якщо проводки не дають результату, використовуйте тактику з паузами. Проведіть трохи – зробіть паузу, щоб приманка опустилася вглиб, – продовжуйте проводку. Особливо ефективний цей спосіб при використанні ароматизованих силіконових приманок. Під час паузи принада опускається на дно, і аромат швидше поширюється по воді. Важливий момент з приводу приманки: воблери ефективні тільки в період високої активності риби – вночі, в негоду або під час прибою. Якщо клювання слабкий, краще використовувати принаду іншого типу.

Ефективний метод ловлі з берега – болонський. Використовується семиметровое телескопічне вудилище, оснащене безінерційною котушкою. Такий «набір» дозволяє робити далекі заброси і відносно легко виловлювати великі екземпляри риби.

Ще один спосіб – леджеринг. Його суть полягає в доставці прозорого контейнера з годівницею в місце, де імовірно є риба. Найзручніше даний метод реалізовується за допомогою телескопічної вудки, оснащеної вертушкою.

Рибалка на Чорному морі з човна

Перша і найголовніша задача при лові з човна – знайти рибу. На березі вибір не такий великий, тому є час протестувати всі доступні місця. Відкрите море – інша справа: можна витратити кілька годин – і не перевірити навіть одну соту частину. Є декілька способів пошуку риб.

  • Пошук місця скупчення рибалок. Швидше за все, це досвідчені місцеві рибалки, які знають хороші місця. Приєднайтесь до них.
  • Пошук місця скупчення птахів полюють. Чайки бачать рибу здалеку, вони кружляють над місцевістю, де помітили видобуток.
  • Пошук вистрибує риби. Максимально простий і ефективний метод: якщо риба здався, значить, вона там точно є. Щоб простіше відслідковувати сплески, використовуйте поляризаційні окуляри: вони «приглушає» сонячні відблиски на воді.
  • Використання ехолота. Дуже ефективний, але дорогий спосіб. Ехолот точно показує, де розташована зграя риб. Від вас потрібно просто повільно плисти і стежити за приладом.

Якщо ваша мета – донна риба (наприклад, бичок), шукайте місця скупчення каменів. Зазвичай в Чорному морі вони знаходяться на відстані 300-1000 м від берега. Визначити характеристики дна можна за допомогою важкого грузила. Опустіть його на дно і постукайте: навіть не маючи великого досвіду, ви визначите, з чим контактує грузило – з піском або каменем.

Відмінною рисою риби, розташованій далеко від берега, є те, що вона не пуглива. Виняток – обережні хижаки. Причина «сміливості» – часто проходять кораблі, катери, гідроцикли, які видають гучні звуки. Отже, риба, що знаходиться в такій місцевості, може пробачити рибаку деякі помилки.

Ловити треба так само, як рибалити на море з берега. Використовуються агресивні проводки. Для досягнення більш привабливою анімації можна змусити човен рухатися. Якщо розмір човна дозволяє, використовуйте декілька вудилищ, бажано з різними наживками. Якщо ловите хижаків ввечері або вночі, використовуйте люмінесцентну плетену нитка.

Якщо проводки не дають результату, можна використовувати метод дрейфування. Він дуже простий. Необхідно відплисти від берега на 1000 метрів, опустити наживку і просто чекати. Особливо ефективний цей метод при використанні ароматизованої наживки. Для лову таким методом рекомендується вибирати дні, коли вітер дме не в бік берега. В іншому випадку вам доведеться періодично переривати своє дрейфування і гребти вглиб моря.

Висновок

Чорне море – справжня знахідка для рибалки. Тут водиться 193 види риб. Використовуючи інформацію, наведену вище, можна щоразу повертатися з непоганим уловом. Рецепт успіху такий: виберіть оптимальний час лову, підберіть місце і снасті з урахуванням риби, яку плануєте ловити, використовуйте активну проводку. Успіхів у чорноморській акваторії!