Плотва

Тіло плітки злегка уплощено з бо ків. Луска велика (41-48 у бічній лінії). Радужина очей оранжева з червоною плямою у верхній частині. Спина зеленувата, боки й черевце сріблясті. Черевні, анальний і хвостовий плавці від оранжевого до червоного кольору. Самці під час нересту покриваються эпителиальны мі горбиками. Довжина тіла до 50 см, вага - біліше 1 кг.

Місця проживання

Плотва поширена майже в усіх проточних водоймах. Її вимоги до умов проживання у цілому скромні. Шукає водойми з повільною течією, глибокі і з твердим дном. Тримається на кордоні між перебігом і стоячою водою, глибиною і мілководдям, в донних поглибленнях русла річок. В теплі літні дні виходить на мілководні ділянки. У повінь, коли вода виходить з берегів, шукає затоплені місця невеликої глибини.

Харчування

Більшу частину їжі плотви становлять водорості, вищі рослини, личинки різних комах, мовляв люски та інші організми. Темп рв ста сильно залежить від кількісна ного і якісного складу пі щі. Велика плотва, досягнувши 13 15 см, переходить на харчування дрейс сеною; темп зростання прискорюється; вона стає великою, угодованої, за хожей на воблу.

Звичайні місця лову:

Рівне протягом біля обривистого берега, спокійні плеса нижче перекатів, вири і тихі затони, зарослі травами. В озерах, коли вода потеплішає, ловлять плотву біля берегів, куди вона підходить в пошуках їжі. Влітку її ловлять біля очерету, в лопухах, у протоках між озерами, у трав'янистих заплавах, на протязі в місцях, зарослих підводними травами. Тримається плотва на різній глибині: біля дна, вполводы, біля берегів та на дрібних місцях.

Нерест

Дозрівають і приступають до нересту жи лые форми у віці 3-5 років, при трива не близько 12 см і живуть досить довго. Так, з озер Карелії відома плотва у віці 28 років, але зазвичай продовж тільність її життя 12-15 років.

Нереститься плотва навесні, в кінці квітня - початку травня. При температу ри води 8 ос і більше, в прибережній не зо. Ікру відкладає на залиту водою торішню рослинність, при цьому шумно хлюпається. Плодо витость 2,5-100 тис. ікринок. Спостереження за нерестом плотви в аква риуМе показали, що самець охороняє територію, центром якої є субстрат, наприклад пучок осоки, куди відкладається ікра. Після ухажива ня самця і сигналу готовності сам ки вони виметивают ікру і молоки, тримаючись пліч-о-пліч і здійснюючи кидок крізь пучок осоки.