Ніякий мороз не здатний зупинити справжнього рибалки! Рибалки жертвують домашнім теплом і комфортом, щоб провести час за улюбленим заняттям. Щоб зимова риболовля була результативною, до неї треба грунтовно підготуватися. У досвідчених рибалок цей процес доведений до автоматизму, а ось у новачків часто виникають проблеми. На що ловити? Що необхідно мати при собі? Яке спорядження буде корисним? На ці питання ми відповімо далі.

Що потрібно для зимової риболовлі: коротко про вудках

На зимовій рибалці не потрібні закидання на кілька десятків метрів. Отже, вудки відрізняються компактними розмірами: багато з них поміщаються в кишеню звичайної курточки. Рибалки використовують кілька типів снастей. Розглянемо їх.

  • Поплавкові вудка. Нестаріюча класика. Вудка складається з вудилища, волосіні, поплавка, грузила, блешні. Блешні для зимової риболовлі – міцні, довговічні, зручні у використанні приманки, які відмінно привертають рибу. Найбільшою популярністю користуються крапельки, кульки, уралочки, кози, чортики, німфи і мурахи. На поплавкову вудку в зимовий період добре ловиться щука, окунь, йорж, короп, лящ та карась. Не забувайте використовувати під час риболовлі прикормку.
  • Вудка з кивком. Схожа на поплавочный варіант, але має важливе відмінність. Замість поплавця використовується кивок, який встановлюється на кінці хлыстика. Під час лову рибак переміщує мормишку по водоймі, залучаючи рибу. Іноді мормишка доповнюється живою приманкою, але рибалки вдаються до цього методу нечасто. На вудку з кивком ловиться та ж риба, що і на поплавкову.
  • Вудка для блеснения. Використовується при ловлі хижаків: форелі, щуки, окуня, судака, миня. Принцип лову простий: рибак опускає блешню на дно, після чого починає різкими рухами піднімати її. Таким чином, принада «підстрибує» у воді і повертається у вихідне положення. Подібні маніпуляції залучають зголоднілих взимку хижаків.
  • Жерлица. Найчастіше це мініатюрний прутик, який ставиться поруч з лункою. Вниз опускається волосінь з наживкою, а в якості поплавця може використовуватися навіть звичайний шматок тканини або гілочка. У більш просунутих жерлицах застосовується прапорець, який «вискакує» при клюванні. Існують пасивні жерлицы. Вони, як правило, встановлюються на ніч і перевіряються рибаком вранці. Найчастіше використовуються для лову миня. Класичні жерлицы можуть бути застосовані для лову вищеперелічених хижаків.

Інше спорядження для зимової риболовлі

Перш ніж вирушати на зимову риболовлю, потрібно обзавестися таким спорядженням.

  • Льодобур. На початку зими, коли лід ще не занадто товстий, можна використовувати класичну пешню. Це різновид брухту. Але як тільки лід стає товщі 5 сантиметрів, пешня втрачає свою актуальність. В такому випадку вам знадобиться льодобур. Він дозволяє створити отвір, що підходить для лову будь-якої риби.
  • Багорик. Влітку, коли рибак виловлює велику рибу, він може використовувати сачок. Взимку такої можливості немає. Замінити дане пристосування можна багориком. З його допомогою ви без проблем витягнути на лід великий улов. Багорик не підходить для лову за принципом «зловив-відпустив». Це пристосування має гострий наконечник, який шкодить рибі.
  • Наколінники. В ході зимової риболовлі часто доводиться опускатися на лід. Щоб не промочити одяг і не переохолоджуватися, використовуйте наколінники. Вони робляться з м'яких непромокальних матеріалів, які забезпечують комфорт.
  • Ящик. Це універсальне пристосування. По-перше, рибалки сидять на ящиках під час лову. По-друге, всередині можна розмістити оснастку і термос. Ящики виготовляються з металу і пластику. Металеві моделі більш довговічні, але важкі. Пластикові варіанти коштують дешевше, мають меншу масу, але при сильних морозах можуть лопнути після удару об що-небудь. Це пояснюється вразливістю пластмаси до низьких температур.
  • Черпак. Зазвичай рибалки проводять за улюбленим заняттям по кілька годин. За цей час лунка засипається снігом, а на її поверхні утворюється кірка льоду. Лунку зручно розчищати за допомогою черпака.
  • Спецодяг. Костюми для рибалки не тільки володіють прекрасними утеплюючими властивостями, але і відводять вологу від тіла, гарантуючи комфорт рибаку. Спеціальний одяг не менш важлива, ніж снасті для зимової риболовлі, тому до її вибору потрібно підійти відповідально. Придбання неякісного товару не дозволить вам відчути задоволення від зимової ловлі.

Яка риба добре ловиться взимку

Асортимент риби для зимової риболовлі широкий. По суті, взимку можна ловити практично будь-яку рибу. Важливо враховувати особливості поведінки представників кожного виду.

Минь краще ловити на тваринну приманку, але це не означає, що блешні неефективні. Дана риба вважається однією з найбільш активних в зимовий період. Особливо охоче минь ловиться «під місяцем».

Окунь. Якщо на вулиці панує сильний мороз, ловити окуня марно. Він активізується при потеплінні. Рекомендується використовувати мормишку або прямовисну блешню. Шукайте місця з затопленими ярами, старі русла річок, ділянки з твердим дном (актуально, якщо ви добре знаєте водойма).

Карась. Кращий час для лову цієї риби – відлига і відносно тепла погода. Карась взимку «млявий». Він може довго поклевывать, тому не варто поспішати. Для лову карася відмінно підходить звичайна поплавкові вудка для зимової риболовлі.

Короп. Це хитра і розумна риба. Щоб мати шанс піймати гарний улов, прикормлювати коропа потрібно з осені. Ловлять його на світлу мормишку або блешню. Важливо: якщо ви плануєте йти на великого коропа, від блешні доведеться відмовитися. Риба порве вам снасті.

Лящ. Взимку йде на глибину. Шукайте місця з глибиною більше п'яти метрів. Добре ловиться на поплавкову вудку з гачком.

Як бачите, зима – це не привід відмовлятися від улюбленого хобі. Потрібно просто правильно підготуватися до настання холодів. Вдалої риболовлі!