Приманки на щуку восени

В попередньому матеріалі ми розглянули загальні правила лову щуки на спінінг в осінній період. Рекомендуємо з ним ознайомитися: ви дізнаєтеся, як себе веде щука восени, на які снасті її краще ловити і які техніки використовувати. У даному матеріалі ми детально розберемо питання вибору приманки.

Снасті на щуку восени необхідно підбирати з урахуванням поведінки хижачки в період з вересня по листопад. Найбільш поширені варіанти приманок – блешні, силіконові приманки і воблери.

Блешні на щуку восени

Обертові приманки краще всього використовувати на початку осені, тобто до жовтня. Така блешня хороша тим, що ефективно імітує дрібну рибку, привертаючи увагу щуки. Є моделі з додатковими гачками. Така принада для щуки восени оптимальна з точки зору мінімізації «втрат»: ризик того, що риба зірветься, невеликий. Є і недолік: з-за наявності додаткових гачків блешня менш привабливо маневрує у воді. «Вертушка» – універсальна наживка. Вона добре себе проявляє і на великій глибині, і при лові з берега.

З настанням жовтня в «арсеналі» рибалок з'являється нова принада – блешня колибалка. Коливається блешня на щуку восени хороша своїм важким перебігом. Під час занурення у воду принада створює сильні акустичні хвилі, які залучають щуку. Ці хвилі імітують велику здобич. Саме вона викликає найбільший інтерес у хижачки в жовтні і листопаді, адже маленькою рибкою щука наїдається у вересні. Важливо: найбільший ефект принада виробляє в момент провокації, тобто, коли котушка зупинена. У момент проведення привабливість приманки знижується. Щоб рибалка на блешню восени була результативною, важливо це пам'ятати. Дозволяйте блешні тривалий час планувати самостійно.

Вибирайте розмір блешні, виходячи з передбачуваного улову. Наприклад, номер 3 – відмінний варіант для лову дрібної щуки в прибережній зоні. Якщо ви вибираєте, на що ловити щуку восени на річці, можете сміливо віддати перевагу цій принаді. Для улову побільше використовуйте блешня №6. Популярністю на вітчизняному ринку користуються приманки наступних виробників:

  • «Mepps»;
  • «Blue Fox»;
  • «Kuusamo»;
  • «Westin».


В каламутній воді найбільш уловисті блешні на щуку восени – яскраві приманки. У прозорому водоймі з яскравістю важливо не перестаратися: можна відлякати щуку. Досвідчені рибалки радять мати із собою кілька приманок і застосовувати їх поперемінно, підшукуючи найбільш ефективний варіант.

Силіконові приманки на щуку восени

Приманки з силікону – оптимальний варіант при лові в каламутній воді і у випадку, якщо ви не знаєте характеристик дна. Якщо блешня при контакті з підводного корчем може пошкодитися, то силіконова принада без проблем переживе цю «зустріч». Крім того, вартість такої принади набагато нижче, тому її обрив не стане великою втратою.

Що стосується ефективності риболовлі: ловля щуки на силікон восени часто приносить гідний улов. Найбільш ефективними є віброхвости, твістери, слаги і силіконові черв'яки. Оптимальним розміром вважається 3 дюйма і більше. Приманки менше цікавлять щуку тільки на початку осені. Найбільш популярними і ефективними відтінками вважаються:

  • зелений;
  • салатовий;
  • білий;
  • оранжевий;
  • червоний;
  • жовтий;
  • сріблястий;
  • «кислотні відтінки».

Хоча варто зауважити, що колір приманки на щуку восени – питання неоднозначне. Сьогодні щуку може цікавити яскраво-жовтий відтінок, а завтра – чорний. Так само, як у випадку з блешнею, рекомендуємо мати при собі кілька силіконових приманок.

Силіконові приманки добре проявляють себе на кам'янистому дні. У такому разі прийнято використовувати ступінчасту проводку. Якщо ви плануєте ловити в коряжниках, краще візьміть з собою слаги або силіконові черв'яки. Існують силіконові приманки, призначені для лову в особливо важкодоступних місцях: це спиннербейти і жаби.

Ловля щуки восени на воблер

Найкраще ловити щуку на воблер восени в місцях скупчення корми хижачки, тобто там, де водиться маленька рибка. Воблер – приманка, яка імітує зовнішній вигляд риби, тому в таких умовах вона демонструє чудову ефективність.

Для осені підходять воблери, які мають розмір від 3,5 см до 18 див. Точна цифра залежить від передбачуваного улову. Якщо ви хочете ловити на різній глибині, можете придбати приманку зі знімними лопатками. В асортименті також є моделі, що видають звук. Це відмінний варіант, якщо щука ігнорує інші приманки.

Щоб ловля щуки на воблер восени була ефективною, необхідно правильно вибрати колір. Для лову в прозорій воді днем добре підходять приманки в матових відтінках. Якщо вода каламутна, чи ви збираєтеся йти на риболовлю в похмуру погоду, краще віддати перевагу яскравому воблеру. Крім того, має значення температура води. Перебуваючи в теплій воді, щука краще реагує на світлі тони, а перебуваючи в холодній – на темні.

Існує три типи воблерів: тонуть, плаваючі і суспендери.

  • Тонучі воблери – оптимальна приманка для лову на великій глибині. Вона відмінно підходить для проводки по дну. Особливо ефективною при лові щуки восени є ступінчаста проводка.
  • Плаваючі воблери використовується для лову у верхніх шарах води. Після завершення проводки вони спливають, залучаючи щуку. На ринку є пірнаючі плаваючі воблери. Їх краще використовувати при лові на глибині понад шести метрів.
  • Суспендери мають властивість затримуватися на певній глибині. Там де інші моделі або спливають, або тонуть, суспендер «застигає». Його краще використовувати після середини жовтня.


Воблери на щуку восени хороші тим, що дозволяють рибаку легко контролювати рух приманки. Поєднання цієї особливості і зовнішньої схожості воблера з цією рибкою робить цю приманку однією з найбільш уловистых.

Висновок

Однозначну відповідь на питання, на що краще ловити щуку восени, дати неможливо. Все залежить від глибини водоймища, розмірів щуки, умінь і переваг рибака. Тим не менш вище були описані кілька закономірностей, які допоможуть вам вибрати підходящу приманку. Крім того, якщо ви хочете визначити для себе, на що ловити щуку восени - експериментуйте! Обзаведіться різнотипними приманками і застосовуйте їх по черзі. Великих вам уловів!