Плануєте відправитися на ловлю білої риби? Весна, мабуть, найкращий час для цього заняття. Риба «приходить до тями» після кисневого і харчового голодування, вона активно готується до етапу продовження роду. У цей час видобуток особливо добре клює, так що навіть не у самого досвідченого рибалки є хороші шанси повернутися додому з гідним уловом. Риба знаходиться в стані сильного жора, і її можна зловити практично на будь-яку приманку. Для лову не обов'язково їхати на спеціально підготовлені водойми. Наприклад, звичайна риболовля на Дніпрі навесні може виявитися дуже успішною.

Отже, який улов може принести рибалка навесні в Україні? Ось найбільш уловисті види білої риби:

  • окунь;
  • плотва;
  • щука;
  • судак;
  • карась;
  • товстолобик;
  • краснопірка;
  • лин.

Незважаючи на те, що вся перерахована риба відноситься до категорії білої, ловиться вона по-різному: наприклад, риболовля на карася навесні - зовсім не одне і те ж, що рибалка на лина навесні. Універсальних секретів шукати не варто. Пропонуємо Вам ознайомитися з нижченаведеними рекомендаціями щодо лову популярних видів білої риби.

Почнемо з того, де потрібно ловити рибу. Риболовля ранньою весною відрізняється якоїсь мізерністю «асортименту». Не вся риба ще встигла відчути прихід весни, та й вода недостатньо прогрілася.

Велику активність в цей період виявляють дрібні види, які навіть в зимові морози рідко йдуть в товщу води. А ось така риба, як щука, все ще залишається на глибині, так що її з берега не зловиш. Якщо лід повністю розтанув, відмінним рішенням буде взяти човен і відправитися в місця з великою рослинністю, корчами і так далі.

Це ж стосується плотви. Риболовля ранньою весною на цю рибу з берега рідко приносить успіх. Плотва, по-перше, добре адаптована до глибинного життя і вибирається на мілководді, коли вже зовсім потеплішає. По-друге, це мудра риба, яка, по всій видимості, на перших порах боїться зустрічі з голодними хижаками. Однак дістати плотву все ж можна: для цього рекомендуємо використовувати пікер, матчеву вудку або фідер.

Найкращі плоди рибалка навесні на вудку приносить після того, як температура повітря досягає показника в 15 градусів і вище. В таких умовах активізується вся без винятку біла риба.

Коли починається рибалка навесні

За рідкісними винятками в наших широтах початок березня рідко відрізняється від зими: ще досить холодно, льоди тільки-тільки починають танути. По суті, в цей період можна використовувати правила зимового лову.

Багато рибалки вважають, що рибалка навесні на річці починається в кінці березня. Наприклад, рибалка ранньою весною на Дніпрі в цей період особливо хороша. Втім, ви самі можете визначити момент, коли необхідно братися за вудку. Як тільки стало відчутно тепліше, через кілька днів можна йти на водойму.

Відмінним рішенням буде поспілкуватися з досвідченими рибалками, які ловлять в конкретному місці. Зазвичай вони можуть з точністю до дня розписати активність риби.

Риболовля на карася навесні

Карась - одна з тих риб, які відправляються на мілководді після першого потепління. Хоча найбільшу активність, як показує практика, він демонструє в середині квітня. Риба постійно переміщується в пошуках корму. Карась, здавалося б, проживає в стоячих водоймах, але повністю статичних водойм не існує. Навіть в маленькому ставку вітер рухає верхні шари води, переміщаючи личинок і інший корм карася. Висновок: якщо вчора карась ловився прекрасно, а сьогодні рибалка безуспішна, варто змінити локацію.

Ловля карася навесні ефективна на невеликій глибині. Мілководді прогрівається найкраще, а ця риба любить тепло. Оптимальна глибина - 50-100 см.

Ефективною є рибалка на карася навесні на поплавок. Карась плаває близько, це не дуже витончена риба, тому проблем не виникає. Підходить матчеве, махове вудилище довжиною до 5 метрів. Оптимальні матеріали - скловолокно і вуглепластик. Якщо у водоймі водиться невеликий карась, підійде тонка волосінь - 0,1-0,14 мм. Якщо ви прогнозуєте улов великих особин, віддайте перевагу волосіні на 0,2-0,3 мм. Риболовля на карася навесні в Україні хороша тим, що часто ловляться саме масивні екземпляри, особливо якщо водойма не надто популярний серед рибалок.

Щоб риболовля на карася ранньою весною і пізніше була ефективною, потрібно вибрати відповідний гачок. Занадто велика модель відлякує рибу і не дозволить їй заковтнути наживку. Надто маленький гачок призведе до великої кількості «зривів». Варіантів два. Перший - візьміть, наприклад, універсальний гачок №5 по вітчизняній класифікації. Другий - спробуйте протягом декількох днів два-три варіанти гачків і знайдіть оптимальний.

Як наживка використовуйте черв'яків, опаришів, личинок бабки, мотиля. Також пам'ятайте, що рибалка навесні на карася найбільш ефективна із застосуванням підгодовування. Особливо рада актуальна для випадків, коли ви вперше прийшли на водойму і не знаєте, де розташовується карась. Можете взяти спеціальну суміш в магазині або використовувати саморобний варіант: добре підходять сухарі, ячна крупа, мелені насіння. Якщо рибалка ранньою весною на карася не приносить плодів, підгодовування допоможе виправити становище.

Риболовля на товстолобика навесні

Товстолобик - важкодоступна мета в березні. Риболовля ранньою весною на річці рідко приносить успіх, так як риба знаходиться буквально на дні, шукає їжу в мулі. Ситуація змінюється в квітні, коли вода добре прогрівається. В особливо теплі дні нерідко можна побачити, як товстолоб вистрибує з води. До речі, багато рибалок користуються такою звичкою, щоб знайти місце розташування видобутку. Часом досить пошуміти трохи на березі, що товстолобик виконав стрибок.

Поки риба знаходиться на великій глибині, можна використовувати донну снасть. Наприклад, підійде недорогий спінінг до 3 метрів. Рекомендується використовувати дротяну годівницю і інерційну котушку. Що стосується поплавковою снасті: рибалка на товстолоба навесні найбільш ефективна при використанні електричної розетки. Товщина волосіні - 0,2-0,25 мм. Якщо не вистачає простору для закидання, можна використовувати матчеву вудку довжиною до 4 метрів.

Досвідчені рибалки радять використовувати технопланктон. Для довідки: це порошок, пресований в «таблетку». Після контакту з водою він розпадається, формуючи «хмара» каламуті. Товстолоба таке видовище нагадує поведінку реального планктону. Дана риба більш охоче збирає їжу по крихтам, ніж заковтує велику наживку.

В якості насадки використовують дрібні водорості, подрібнені фрукти, частинки овочів, горохові і кукурудзяні зерна. В цілому, товстолобик - вельми вибаглива риба: сьогодні йому може подобатися одне, а завтра інше. Рекомендуємо експериментувати з наживками і брати з собою кілька варіантів. Особливо складна в цьому плані рибалка ранньою весною.

Риболовля на плотву навесні

Як ми вже говорили, на перших порах плотва не покидає свого «притулку», вважаючи за краще залишатися далеко від берега. Шукати рибу варто в місцях з великою рослинністю, заводях, корчах. Риболовля ранньою весною на плотву - щодо складне заняття, але не безнадійна.

Починаючи з квітня риба «відвідує» мілководді. Мабуть, кращий варіант - риболовля на поплавок навесні. Рекомендується брати якомога довше вудилище. Плотва - це не карась, і вона може в будь-який момент «відчалити» на глибину. Підходить волосінь від 0,12 до 0,14 мм.

Важливо! Зазвичай плотва клює дуже слабко, обережно. Отже, рибалка навесні на плотву повинна вестися з використанням чутливого поплавця. В іншому випадку ви ризикуєте втратити наживку, нічого не спіймав. Якщо на вулиці лютує вітер, все-таки доведеться йти на компроміс, встановивши більш важкий поплавець. Однак в цьому випадку потрібно буде максимально сконцентруватися на снасті.

Риболовля на леща навесні

У березні та квітні лящ тільки «розганяється». Найбільшу активність він проявляє в травні, так що доведеться почекати практично до літа, якщо бажаєте побачити справжній жор. Найпопулярніший метод лову - рибалка на поплавкову вудку навесні. Оптимальний варіант - телескопічне вудилище на 6-7 метрів з пропускними кільцями. Рекомендована товщина волосіні - 0,25-0,27 мм. Поплавок краще взяти каплевидний з вантажопідйомністю 1-3 грами.

Якщо вас цікавить рибалка навесні на Дніпрі або інший річці, віддайте перевагу прямокутної або трикутної годівниці, зробленої з металевої сітки. При ловлі в стоячій водоймі краще застосовувати закриту годівницю.

Рекомендуємо шукати ляща в місцях, де є повалені дерева, чагарники, корчі, перепади глибини. Навесні лящ любить розміщуватися саме в такій місцевості. Ловля ляща навесні цілком може перетворитися в «переслідування», проте трофей варто того.

Риболовля на красноперку навесні

Краснопірка - спритна, активна риба. Вона однією з перших реагує на прихід весни. Краснопірка буквально «окупує» прибережну зону, що іноді навіть дратує рибалок, які прийшли за іншим уловом. Крім мілководдя, краснопірка варто шукати в підводних кущах, місцях з поваленими деревами. Словом, потрібно відшукати зону, де тепло затримується найкраще. Краснопірка дуже любить високі температури.

Краща снасть - поплавочная вудка, спінінг і фидерная снасть. Конкретний вибір залежить від особливостей водойми: наприклад, від того, як далеко необхідно робити закид. Що стосується наживки: рекомендуємо віддавати перевагу червоному хробаку, опариша, мотиля, тесту і хліба. Риба проявляє інтерес і до штучних наживок: наприклад, поплив-Поппера.

Риболовля на білу рибу ранньою весною зазвичай не вимагає надзвичайної обережності, але випадок з червоноперкою - виняток. Ця риба дуже полохлива, вона може почути мінімальний шум навіть за 10 метрів і тут же «втекти» на глибину. Однак є у краснопірка і позитивна особливість: це «риба-домосід». Вона рідко змінює локацію, вважаючи за краще залишатися в улюбленому місці. Якщо ви одного разу знайдете точку скупчення великої кількість особин, зможете довго тут насолоджуватися хорошим уловом. Головне - не шуміти!

Методи лову

Найпопулярнішим методом є рибалка на поплавок ранньою весною. Так уже повелося, що біла риба добре ловиться саме подібним чином. Багато видів риби клюють слабо, неактивно. Необхідно обзавестися максимально чутливими снастями. Якщо ловите невелику рибку, акуратніше під час виведення: наприклад, краснопірці можна відірвати губи. Риболовля ранньою весною на поплавкову вудку менш ефективна, ніж в квітні і травні.

Риболовля на кивок навесні ефективна при ловлі карася, плотви, ляща, окуня. Цей метод варто використовувати на дрібних і середніх глибинах. Під час лову зазвичай спочатку обловлюваних дно, після чого рибалка переходить до поверхні. Риболовля на бічний кивок ранньою весною - відмінний варіант, якщо звичайна поплавочная вудка не дозволяє зручно робити закидання.

Як уже згадувалося на початку, донні снасті - справжня знахідка в березні, коли багато риби воліють залишатися біля мулу. Вони дозволяють дістатися до важкодоступних точок.

Висновок

Весна - «золотий» час для любителів ловити білу рибу. Видобуток оговтується після зими, проявляє велику активність. Головне - підібрати правильну снасть і знайти оптимальне місце для лову. За невеликими винятками навесні біла риба демонструє невибагливість, так що особливих хитрувань від рибалки не потрібно. Успіхів на водоймах!