Лінь - бажана риба для будь-якого рибалки, так як має чудові гастрономічними якостями. До того ж, ловля лина - азартне і захоплююче заняття, що вимагає знань і посидючості. Лінь - придонний вид, який веде малорухливий спосіб життя. Щоб привернути його увагу, потрібно постаратися. Втім, якщо рибалка знає про тонкощі лову цієї риби, у видобутку залишається мало шансів.

Риболовля на лина ускладнюється тим, що він рідко збирається в зграї. Закинути гачок в «гущу подій» і отримати улов з 5-10 екземплярів не вийде. Тим цікавіше!

Пропонуємо ознайомитися з особливостями лову лина. Ви дізнаєтеся, в яких місцях ловиться дана риба, коли її краще ловити, і як це робити.

Де і коли ловити лина

Улюблене місце лина - водойма з помірною рослинністю і глибиною до 3 метрів. Дана риба не любить зон з надмірною кількістю водоростей, корчів. Зазвичай лин проводить час над твердим дном з невеликою кількістю мулу. До берега він підходить рідко. Найчастіше зустрічається на глибині близько метра. Щоб зловити лина часто доводиться рибалити з човна.

Знайти лина можна біля заростей хвоща. У такій місцевості риба сама себе видає. Поспостерігайте за хвощем, якщо він активно ворушиться, ймовірно, тут знаходиться ваша видобуток.

Якщо на водоймі часто змінюється рівень води, відшукайте місце, яке циклічно перетворюється із затону під час повені. Водні потоки приносять в це місце корм для лина і дозволяють йому надовго тут затримуватися.

І класичний рада - стежте за бульбашками повітря. Лінь любить ритися в мулі в пошуках їжі, ніж часто себе видає.

Риболовля на лина влітку

Влітку клювання неоднорідний. Ловля лина в червні зазвичай відрізняється результативністю. Спад настає в липні. Як тільки вода прогрівається вище 20 градусів і цей показник тримається кілька днів поспіль, риба починає готуватися до нересту. Протягом 7-10 днів від неї годі й чекати активності.

Після нересту лин повертається до свого звичайного життя. Ловля лина в серпні обіцяє рибалці непогану здобич. У спекотну погоду лин йде на глибину і шанси зловити його невеликі. Кращий час для риболовлі - в похмурих умовах. В ідеалі - при невеликому дощі. Якщо не вдається «піймати» такі дні, вирушайте на рибалку в теплу погоду, вранці - починаючи з 6-7 годин.

Ловля лина восени

На перших осінніх порах риба не змінює своїх звичок - ловля лина в вересні може вестися по серпневим канонам. Шукайте мулисте дно, помірну рослинність, місця без сильної течії.

Відчуваючи перші холоди, риба починає активно годуватися перед зимівлею. У жовтні починається пік клювання. Однак пам'ятаємо, що лин - нетипова риба, він не буде кидатися на будь-яку приманку. Щоб знайти здобич, потрібно все також шукати ями, зарості. Не рекомендується використовувати приманки рослинного походження, так як в період відгодівлі риба їх ігнорує. Досвідчені рибалки відзначають, що в даний період лин стає більш обережним, уважним. Приманку рекомендується закидати на відстань не менше ніж 7 метрів від себе. І, зрозуміло, ніякого шуму!

У листопаді ловля лина менш результативна, але це не означає, що шансів повернутися додому з уловом немає. Риба за перші два осінні місяці від'їдається і не настільки охоче ведеться на приманки. Однак є вихід: підгодовування. Але не переборщіть, адже, як ми вже сказали, риба і так сита. Рекомендуємо перестрахуватися, розбавивши підгодовування грунтом в пропорції 50/50.

Восени ефективною є ловля лина вночі. Щоб видобуток швидше знайшла вашу приманку, рекомендується використовувати підгодовування з ароматизатором.

Зимова риболовля на лина

Рибалки рідко виходять на ловлю лина в зимовий час, але це заняття аж ніяк не позбавлене сенсу. Головне завдання - відшукати місце зимівлі риби. Зазвичай це глибокі ями. Лінь харчується в цей час дуже неохоче, але їжа йому все одно потрібна для боротьби з низькими температурами і підтримки життєдіяльності. Риба переходить до «трапези», як правило, при тимчасових підвищеннях температури і тривалих відлигах. У морозні дні вона знаходиться в анабіозі, і шанси повернутися додому з уловом невеликі.

Ловля лина взимку відрізняється тим, що немає сенсу приходити на водойму ні світ ні зоря. Рано вранці він не ловиться. Оптимальний час - починаючи з 9 години. Багато часу лин не дає: нерідко він повертається до пасивного стану через 2-3 години після початку клювання.

Риболовля на лина навесні

Ця риба теплолюбива і вибаглива до температури води. Ловля лина ранньою весною починається з моменту, як водоймище прогріється до 12-15 градусів. У цей час риба починає відгодовуватися після зимової голодування. Ранньою весною лин дає слабину - втрачає обережність. Справа в тому, що йому доводиться конкурувати за крихти їжі з карасями, окунями і іншими побратимами, які також «прокинулися» після зими.

Лінь навесні може перебувати не тільки на глибині, але і підходити до берега. Активний пошук корму призводить до утворення множинних бульбашок повітря. Будьте уважні і ви неодмінно знайдете привабливі місця для лову.

У квітні лин трохи притуплює і повертається до звичного способу життя. Шукати його варто в заростях і місцях зі слабким або відсутнім плином. Риболовля на лина в травні ведеться за тим же принципом.

Способи лову

Розглянемо два, мабуть, найбільш популярних методу лову - фідер і поплавкову вудку.

Ловля лина на фідер

Так як лин ловиться в місцях зі слабким або відсутнім плином, буде досить вудилища з тестом до 40 г і довжиною до 3 м. Рекомендована волосінь - 0.25-0.28 мм в діаметрі, проте тут все залежить від того, наскільки зарослим є водойма. Якщо рослинності трохи, можна вибрати волосінь тонший. Що стосується котушки: відмінно підійде безінерційна модель на 3000.

Перед ловом рекомендується підгодувати відразу дві точки, щоб залишити собі простір для маневру. Важливо! Робіть це за кілька десятків хвилин перед риболовлею, а не в самому процесі. Пам'ятайте, лин - обережна риба, і навіть тихі сплески можуть її відлякати.

Якщо ви хочете зловити лина на фідер - запасіться терпінням. Час між занедбаністю снасті може доходити до 15 хвилин. Риба підлягає оцінює приманку, пробує її. Іноді між моментом першого контакту і явною потяжкой проходить 10-15 хвилин. Не поспішайте і будете винагороджені.

Якщо клювання немає, зробіть перезабросах далі від кормового плями і підтягніть оснащення всередину нього. Завдяки цьому ви не розполохаєте рибу, кинувши снасть прямо над головою видобутку.

Улюблена приманка для лина - гнойовий черв'як. Рідко він відмовляється від такого ласощі. Також добре ловиться лин на кукурудзу, опариші, мотилі, хліб. З цих же компонентів можна робити підгодовування. Альтернатива - готові суміші, які можна придбати в профільних магазинах.

Ловля лина на поплавкову вудку

Зазвичай використовують вудилище довжиною від 4 до 7 метрів. Менше сенсу брати немає - лин найчастіше розташовується далеко від берега. Довший вудилище буде незручним при закиданні. Кінчик повинен бути дуже гнучким. Навіть невеликий лин здатний серйозно опиратися і жорсткий кінчик може привести до поломки снасті.

Котушку встановлювати не обов'язково. Хіба що можете використовувати цей елемент для зберігання запасу волосіні. Як волосіні використовуйте мононить. Рекомендований діаметр - від 0.25 до 0.3 мм. Повідець може бути з монофільного матеріалу або флюорокарбоновую. Другий варіант відрізняється більшою міцністю. Віддавайте йому перевагу, якщо ловля лина на вудку для вас - спосіб зловити велику здобич. Рекомендована довжина повідка - 20-30 см.

Для лову лина на поплавок підходять гачки №14 і №16 за міжнародною шкалою. Більші моделі купувати немає сенсу. Особливу увагу зверніть на гостроту - гачок повинен бути дуже гострим.

Ловити лина варто в місцях з глибиною приблизно 0.7 - 1 м. Якщо є можливість, робіть закидання в зону поділу рослинності і чистої води. Попередньо закорм точку для лову лина. Для цього використовуйте суміш з кукурудзи, рубленого хробака і опариша. В якості наживки краще всього застосовувати хробака. Якщо такого немає, використовуйте ті ж варіанти, що і для фідерної ловлі. Особливим ласощами для лина вважається кислий сир перетиснений з хлібним м'якушем.

Закидайте снасть дуже тихо, щоб не злякати рибу. З цією ж метою використовуйте сачок при виведенні щоб мінімізувати рівень шуму.

Алгоритм лову наступний: закиньте наживку трохи далі місця прикормки, після чого підтягніть її до кормового плямі. Якщо результату немає, повторіть процедуру, однак робіть це не частіше ніж раз в 10 хвилин. Поради рибалки з риболовлі на лина свідчать: чи не концентруйтеся на одному місці. Підгодувати і облові кілька зон. Лінь - малорухлива риба, і, якщо ви не «потрапите» в нього, шанс того, що здобич сама знайде вашу приманку невисокий.

Як і у випадку з фідером, не поспішайте. Будьте готові до того, що поплавок буде довго рухатися по черзі в різні боки, злегка притоплювати і підніматися. Це особливість клювання лина. Потрібно мати витримку, щоб виграти цю «гру нервів». Рекомендується не тримати вудлище в руках, а встановити його на опору. По-перше, так ви не будете втомлюватися. По-друге, виключений ризик випадкового ворушіння снастю. Будьте впевнені: така помилка зверне лина в втеча.

Висновок

Риболовля на лина - куди більш витончене заняття, ніж ловля того ж карася. Рибак повинен бути терплячим і спритним. Не бійтеся експериментувати, адже не всі секрети лову лина вже розкриті. Пробуйте різні комбінації підгодовувань і наживок, обловлюйте по 2-3 точки.

Кращий варіант - ловля лина влітку, восени і навесні. Взимку краще віддати перевагу іншій рибі, втім, ніхто не забороняє вам сконцентрувати увагу саме на цій видобутку.

Місць для риболовлі в Україні більш ніж достатньо - ефективною є ловля лина в затоках Дніпра, Десни та інших, більш дрібних водоймах.