Зимові морози – не привід відмовлятися від улюбленого хобі. Тим більше, що на ринку можна знайти різноманітнуекіпірування для зимової риболовлі, яка забезпечує комфорт навіть в найсуворіші морози. Але, готуючись до лову в зимову пору, потрібно подбати не тільки про одяг і снасті. Важливо вивчити техніки і стратегії, ефективні в цей час. Розглянемо варіанти, найбільш популярні серед рибалок.

Зимова ловля на балансир


На балансир охоче «ведуться» хижаки. Краще всього така принада проявляє себе при лові судака, щуки і окуня.

Зима – ідеальний час для лову на балансир. Сидячи над лункою, рибак повністю контролює руху приманки. В іншу пору року доводиться вивертатися, ловлячи рибу з мостів, повалених дерев, корчів.

Риболовля з використанням балансира – просте заняття. Спершу потрібно опустити приманку на дно, після чого зафіксувати волосінь. Далі необхідно робити різкі короткі підйоми. Про те, що балансир піднімається з дна, можна судити по гнеться кінчика вудилища. Роблячи ривки, періодично потрібно відводити приманку трохи вліво і вправо. Такі ігри приваблюють хижаків.

Немає єдиної думки щодо тривалості паузи між ривками. Найчастіше рибалки вичікують дві-три секунди. Якщо така техніка не приносить результату, можна поступово збільшувати тривалість паузи. У разі відсутності поклевок опустіть кілька разів балансир на дно. Піднялася каламуть може залучити рибу.

Рибалка взимку на балансир багато в чому залежить від фантазії рибака. Експериментуйте, пробуйте нові методи. Наприклад, багато рибалок використовують наступну техніку: балансир піднімається до самого льоду, після чого відпускається у «вільне плавання». Важливо, щоб при цьому приманка повністю не лягла на дно. Багато хижаки нападають на здобич, яка падає зверху. Використовуйте це.

Щоб ловля набалансирбула більш ефективною, беріть з собою кілька приманок. Бажано, щоб вони відрізнялися за кольором і розміром. Переваги риби на подив часто змінюються. Деколи трапляється так, що сьогодні щука не реагує на приманку, яку з задоволенням атакувала ще вчора. У цій справі снасті не менш важливі, ніж техніка лову на балансир.

Вудлище варто вибирати з урахуванням особистих переваг. Прийнято вважати, що найбільш зручним варіантом є вудилища з довжиною 30-50 див. Оптимальна товщина волосіні – 0,12 мм і більше. Важлива частина снасті – кивок. Деякі рибалки вважають, що кивок не потрібен, але це не так. Іноді при лові на балансир покльовка просто не відчувається. Перестрахуйтеся – встановіть кивок.

Ловля на мормишку


Рибалку з використаннямблешніварто почати з буріння декількох лунок. Оптимальна кількість – 5-10. У кожній з лунок бажано виконати 5-6 проводок. Рекомендується опускати мормишку від льоду на саме дно. Головна задача – визначити шар води, в якому знаходиться риба. Далі варто дотримуватися цієї глибини, переходячи від однієї лунки до іншої. На мормишку можна ловити як хижих, так і нехищных риб. Йдучи на хижака, потрібно взяти з собою велику принаду.

Необхідно визначити манеру поведінки риби. Якщо ваша здобич «млява» (таке трапляється глибокої взимку), проводки потрібно виконувати плавно. Якщо риба активна, ви повинні діяти їй під стать. Проводки необхідно здійснювати з великою амплітудою коливань. Визначити «характер» риби може рибак, має певний досвід. Якщо просунутих навичок у вас ще немає, просто експериментуйте.

При клюванні потрібно робити подсекание пензлем. Так ви не дозволите рибі порвати волосінь. Після успішного підсікання можете спокійно витягувати свій улов на лід. Як бачите, зимова риболовля на мормишку – це зовсім не складно.

Оптимальна товщина волосіні – 0,12 мм найпопулярніше вудилище, яке використовується при лові блешнею, – «балалайка». Кивок, як і у випадку з балансиром, повинен бути присутнім.

Зимова рибалка на чортик


Фактично чортик є різновидом блешні. Однак кардинальних відмінностей від стандартної приманки багато вважають чортик самостійної снастю.

Риболовля починається з пошуку «рибних» місць. Ловити рибу за допомогою чортика найзручніше в горбистій місцевості, біля мостів і дамб, бровок затоплених русел.

Необхідно зробити кілька лунок на відстані 4-5 метрів один від одного. Після цього можна приступати до ловлі. Починати варто з глибини, поступово підходячи до дрібних ділянок.

Перший етап лову – опускання приманки на дно. Бажано «постукати» кілька разів чортиком по поверхні. Піднімається осад приверне рибу. Після цього приманку плавно піднімають. Найчастіше, якщо риба є поблизу, клювання відбувається на відстані 12-15 см від дна. Якщо клювання немає, наступні проводки потрібно робити швидше.

Перед тим, як витягнути приманку з води, варто робити коротку паузу, по закінченні якої повинна слідувати різка підсікання. Справа в тому, що іноді риба супроводжує приманку, але не бере її. Особливо часто так діє підлящик і густера. Риба стосується губами приманки, але не більше. Під час паузи принада опускається трохи нижче, а риба по інерції продовжує рух вгору. В результаті підсічки вдається зловити її за нижню губу. Якщо ви хочете знати, як ловити на чортик правильно, потрібно запам'ятати таку хитрість.

У разі сильного вітру рибалки використовують метод лову «з коліна». Лунку при цьому слід закрити від повітряних потоків – для зручності.

Не варто довго сидіти біля однієї лунки. Ловля на чортик взимку – це постійний пошук. Після 8-12 проводок міняйте лунку.

Вудка для лову на чортик відрізняється від класичної зимової снасті. Вимоги до неї такі:

  • наявність котушки;
  • товщина волосіні 0,08-0,14 мм Не варто купувати більш товсту волосінь «про запас». Із-за посиленого тертя об воду вона не зможе створювати потрібні коливання;
  • подовжений кивок. Його конструкція забезпечує принаді потрібну амплітуду коливань. При ловлі з використанням короткого кивка на приманку сильно впливають руху рук рибалки.

Ловля на чортик – відмінний варіант для рибалок, які йдуть на плотву, ляща або окуня.

Висновок


Кожна з вищепереліченихзимових приманокефективна в зимову пору. Вибирати конкретний варіант варто, враховуючи рибу, яку ви плануєте ловити, а також місцевість. Якщо є можливість, краще брати на рибалку кілька варіантів приманок і вудилищ. В такому випадку ви будете готові до будь-якого розвитку подій. Вдалої риболовлі!